Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Sportmaandag, 6 oktober 2008

Moet jij niet eens iemand zwanger maken?
Mik Schots
De meest voortvarende clubvoorzitter in de voetbalwereld is die van Atlético Madrid. Hij heeft, in zijn jacht op toekomstig succes, besloten de kleinzoon van Maradona een contract aan te bieden. Logische keuze, ben je geneigd te denken, want dat zal best goed zitten met de voetbalgenen van het ventje, des te meer omdat Atlético’s stervoetballer Kun Agüero zijn vader is. Goed plan ook om die jongen te binden aan de club van zijn vader.
Bijzonder is alleen dat het kind er nog helemaal niet is. Zijn moeder, Maradona’s dochter Gannina, heeft pas recent bekendgemaakt dat haar in februari verwachte kind een jongen zal zijn.
Dan wordt het toch ineens een pikant verhaal. We zijn inmiddels gewend aan het verschijnsel dat talenten uit de hele wereld als tiener al door topclubs worden aangetrokken. Zo lopen er bij Arsenal (Oguzhan Özyakup, 16 jaar) en Liverpool (Jordy Brouwer, 20 jaar, en Vincent Weijl, 17 jaar) Nederlandse toppers in spe rond die wij nog nooit op televisie hebben mogen bewonderen. Ze zijn met familie en al de grens over gelokt voordat ze de leeftijd hebben bereikt om bij een Nederlandse club door te breken.
Het gevolg zal zijn dat het Nederlands elftal in de toekomst op zijn minst voor een deel zal bestaan uit spelers die wij zelf niet kennen en, erger nog, bij wie we geen enkel gevoel hebben. We hebben ze niet opgeslagen in ons collectieve geheugen en weten niet of we ze als AZ’er, Ajacied, Feyenoorder of PSV’er moeten beschouwen. Als ze er trouwens niet voor kiezen om zich te laten naturaliseren in het land waar ze volwassen zijn geworden.
Uitzonderlijke talenten worden zelfs al opgepikt vóór hun tiende, zoals het Mexicaanse mannetje Edgardo Obregon dat vorige week door AC Milan werd vastgelegd. Onthoud die naam of, beter nog, de voetbalnaam die hij nu al schijnt te hebben: Gato! Had ook naar Barcelona of Chelsea gekund. Hij had zijn toekomstige vaderland voor het uitkiezen. Maar het contracteren van een ongeboren vrucht is toch een noviteit. Dat begint aardig te lijken op een soort doop, met dit verschil dat de ouders er bij leven al goed voor worden beloond.
Maar wie zijn wij om ze daarvoor te veroordelen? In het ergste geval kan het joch niet voetballen of heeft hij daar geen zin in, maar dan is de buit toch al binnen. En nogmaals, die kans is bij een nazaat van Maradona bijzonder klein.
Willen we mee in de vaart der volkeren en het Nederlandse voetbal op termijn weer op de kaart krijgen, zouden we ons eens moeten afvragen of dit voorbeeld geen navolging verdient. Ik zie het helemaal voor me: om te beginnen kunnen de zoontjes van Van der Sar, Van Bronckhorst, Van Persie, Sneijder en Van der Vaart, die we tijdens het afgelopen EK hebben kunnen bewonderen, niet snel genoeg door onze topclubs worden ingelijfd. Maar dat is in wezen al ‘oud geld’.
Belangrijker is het om ook vast een claim te leggen op toekomstige Van Persietjes, Sneijdertjes en Van der Vaartjes. Maar wie echt vooruitstrevend is als voorzitter, denkt nog verder vooruit. Die gaat eens rustig om de tafel zitten met Afellay, Amrabat, Marcellis, Wijnaldum, Biseswar, Sarpong, Van der Wiel of Vermeer en zegt met een zorgelijk gezicht: ’Zeg jongen, wordt het niet eens tijd voor kindertjes? Moet jij niet eens iemand zwanger maken? De club moet ook aan de toekomst denken. En wat dacht je van het belang van het Nederlands elftal in 2030?’
Het geld dat hierin gestoken wordt is bovendien een waardevaste investering, wat ook geen kwaad kan in deze tijd. En tenslotte biedt het nieuw perspectief aan het vrouwenvoetbal bij de topclubs. Want wat is er slimmer dan talentvolle voetbalvrouwen zelf op te leiden tot voetbalmoeder? Dat maakt de kans op echte talentjes alleen maar groter.
Overigens heeft die voorzitter van Atlético natuurlijk één factor over het hoofd gezien. Die kleinzoon van Maradona kan waarschijnlijk wel heel goed voetballen, maar die zit al vóór zijn tiende aan de coke. En zo niet, dan koopt de voorzitter van Manchester City hem tegen die tijd gewoon weg.
Het Nederlands elftal zal in de toekomst voor een deel bestaan uit spelers die wij zelf niet kennen

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties