Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiomaandag, 6 oktober 2008

Met name in het noordwesten van de provincie krijgt Wetterskip het water niet weg
‘Een enorme klap regen’ zorgt voor problemen
Leeuwarden - De hevige regenval heeft dit weekeinde in Fryslân voor problemen gezorgd. Het Wetterskip heeft maatregelen genomen.
De grootste problemen deden zich voor in het noordwesten van de provincie. Daar kon het water op veel plaatsen niet goed wegstromen. Vooral de buien in de nacht van zaterdag op zondag en de buien van gisteren waren funest. Een woordvoerder van Wetterskip Fryslân spreekt van ,,een enorme klap regen”.
Door de hevige stortbuien steeg het waterpeil op sommige locaties in Noordwest-Fryslân binnen enkele uren extreem snel. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Roptazijl en Zwarte Haan.
Bij Zwarte Haan ging het om een stijging met negentig centimeter in twee uren, aldus het Wetterskip. ,,Dat kwam deels ook door opstuwing, maar dan nog is het heel spectaculair.”
Op andere plaatsen in de provincie viel wel regen, maar beduidend minder dan in het Noordwesten. In de omgeving van Drachten bijvoorbeeld kon het water vrij gemakkelijk weglopen. ,,Het waren typische clusterbuien, dus heel plaatselijk”, aldus de woordvoerder van het Wetterskip.
De regencijfers onderschrijven die mededeling. Bij Hijum, in Noordwest-Fryslân, viel dit weekeinde 47 millimeter. In Zuidwest-Fryslân viel veel minder regen. Bij Lemmer 24,4 millimeter, bij Workum 28,5 millimeter. In Leeuwarden viel 39 millimeter, in Wommels 36.5 millimeter en bij Húns 36,6 mm, zo meldt het KNMI.

Noord-Holland

Buiten Fryslân was het nog extremer. Zo viel bij Den Helder liefst negentig millimeter. De N99 van Den Helder richting de A7 werd zelfs afgesloten. Delen van de weg waren door de regenval onder water komen te staan. Het doorgaande verkeer werd via zogenoemde bypasses in goede banen geleid, aldus een woordvoerder van de gemeente.
Wetterskip Fryslân heeft vanwege de extreme regenval in het Noordwesten acht extra pompen naar de polders gebracht. Een van die pompen werd geplaatst in de polder bij Herbaijum. De pompen werden geplaatst op strategische plekken. Met de extra pompen laat het Wetterskip het polderwater de komende dagen geleidelijk in de boezem wegvloeien.
Ook het Woudagemaal bij Lemmer werd dit weekeinde opgestart. Afgelopen nacht is het gemaal op volle kracht gaan draaien. Het Wetterskip verwacht niet dat het Woudagemaal erg lang zal moeten bijspringen. ,,De weersvoorspelling geeft aan dat het deze week redelijk droog zal blijven. Dat betekent dat we het overtollige water gecontroleerd kunnen laten weglopen in de boezem.”
Door de hevige stortregen kwamen in Noordwest-Fryslân niet alleen landerijen blank te staan. In Harlingen, Franeker, Sint Annaparochie en Stiens liepen ook straten onder, omdat het riool de stortbuien niet kon verwerken. In Harlingen kwam de veerdam onder water te staan. Op Terschelling stonden de polders blank.
In de afgelopen week is er al veel regen in Fryslân gevallen. Wommels komt tot 78 millimeter, Húns in totaal op 74,5 millimeter. Normaal is ongeveer 70-75 millimeter per week.
In de Friese weerhistorie spant Grou de kroon. Op 30 juni 1997 viel daar uit een wolkbreuk 100,8 millimeter, waarvan 63 millimeter in een uur. In Leeuwarden viel die dag 70 millimeter. Heerenveen 84 millimeter en Joure 82 millimeter. Van enkele bedrijven bezweken de daken destijds onder de waterlast.
Op 13 augustus 2004 viel er in Harlingen 98,3 millimeter en diezelfde dag werd in Herbayum 94,2 millimeter afgetapt..
Bij Zwarte Haan ging het om een stijging met negentig centimeter in twee uren, aldus het Wetterskip..

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties