Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Cultuurvrijdag, 29 augustus 2008

Gedreven spel in jeugdopera ‘Platée’
Gerben Bergstra
Dat het mogelijk is om in tien dagen tijd een opera in te studeren met jongeren zonder of weinig opera-ervaring, bewees gisteravond de gedreven en met passie gespeelde uitvoering van de komische barokopera Platée van Jean-Philippe Rameau. Het Belgische muziektheater Transparant, kunstcampus deSingel in Antwerpen en het Frysk Festival hebben hiervoor de krachten gebundeld. De opera werd gespeeld door Belgische en Friese jongeren. De professionele coaches hadden de zangers zover gekregen dat ze haast als volleerde operasterren speelden.
De keuze van het werk stelde geen hoge eisen aan de jongelui. Het is een werk dat precies bij hun leeftijd paste, met heerlijke muziek om te zingen. Ook mochten ze soms wat gekke geluiden maken. Platée is een klucht vol uiterlijk vertoon. De opera is geïnspireerd op de Griekse oudheid, maar zit tegelijkertijd vol vermakelijke knipogen naar het huwelijk tussen Lodewijk XV en de Spaanse, weinig aantrekkelijk Maria Theresia.
De aartslelijke moerasnimf Platée wordt door Jupiter misbruikt om Juno van haar ziekelijke jaloezie af te helpen. Om dat doel te bereiken, legt hij het aan met Platée. Pas aan het slot ontdekt Platée dat hij onderdeel is van een complot en dat de liefde van Jupiter slechts schijn was. Juno, die inmiddels ook op het toneel is verschenen, kan de grap wel waarderen, maar de bedrogen Platée zweert wraak.
De voorstelling verliep anders dan gebruikelijk. Het publiek werd opgevangen in de foyer, waar de proloog werd gespeeld. Hierin maakten zangers en spelers al een heel goede indruk, zodat de toeschouwers uitzagen naar het verdere verloop. Dat vond plaats op het grote podium van de Laweizaal, het publiek gezeten met de rug naar de zaal en de spelers achter op het toneel. De solisten waren ieder voor zich, zowel vocaal als acterend, uitstekend voorbereid.
Grappig in de uitvoering was dat Platée een vrouw is, maar door een man (een tenor) werd gespeeld. Zijn twee rollen van de zielenpiet die meent zijn geliefde te hebben gevonden en de bedrogene die zijn wraak zweert, wist hij beide uitstekend te spelen. Geestig was ook de jokerachtige rol van La Folie, een sopraan die de meeste coloraturen in dit werk kreeg te zingen, wat ze moeiteloos deed. Dit, samen met haar aanstekelijke acteerwerk, was een superrol. De waardige rol van Jupiter, echtgenoot van Juno, werd ook uitstekend vertolkt. De spelers droegen in plaats van achttiende eeuwse gewaden, eigentijdse, hipppe zomerkleding en het barokorkest, geleid door Jan van Outryve, begeleidde het geheel voortreffelijk.
Als geheel een uitstekende voorstelling die met jeugdig élan werd gespeeld. Daarin school de kracht van voorstelling. De sprankelende muziek van Rameau deed de rest. Een aanrader om vanavond in De Harmonie in Leeuwarden te gaan bezoeken.
Gebeurtenis: jongerenopera Platée
Plaats: De Lawei, Drachten
Belangstelling: ca 75 bezoekers
Bijzonderheden: vanavond nogmaals te zien in De Harmonie in Leeuwarden
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties