Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Geloof & Kerkvrijdag, 29 augustus 2008

‘Soms heb je met die ene persoon een prachtig gesprek’

Drogeham - Meer dan tweehonderd kerken doen deze zomer mee aan Tsjerkepaad. Op diverse manieren tonen ze hun rijke historie als bedehuis, monument en ontmoetingsplek. In het Friesch Dagblad staat wekelijks een van deze kerken in de kijker. Vandaag: de Nicolaskerk in Drogeham

HANNEKE GOUDAPPEL
Trynke Veenstra, coördinator van Tsjerkepaad van de Hervormde Gemeente Drogeham, vertelt over de kerk in Drogeham.
Waarom is deze kerk een bezienswaardigheid?
,,Vooral de toren is bijzonder. Het is een zadeldaktoren uit de de dertiende eeuw, gebouwd in Romaanse stijl. Het schip van de kerk - een zaalkerk met rondgesloten koor - werd in 1876 compleet vernieuwd, in machinale steen met pseudo-romaanse details. De oorspronkelijke toren bleef staan; die was in 1704 al gerestaureerd. In 1984-1985 pas volgde nogmaals een restauratie - noodzakelijk geworden na een zware storm op 1 februari 1983. Een groot deel van de buitenmuur van de toren kwam met donderend geraas naar beneden. De toren ging toen over naar de burgerlijke gemeente. Hij is prachtig gerestaureerd, precies zoals hij ooit is gebouwd. Als ’s avonds de schijnwerpers op de kerk gericht staan, is de toren echt een plaatje. Hij is vanuit de ruime omgeving te zien.
De binnenkant van de kerk is vrij sober. Het interieur is netjes onderhouden, maar inmiddels wel toe aan een opknapbeurt. Daar is al een begin mee gemaakt: in januari is er een nieuwe vloer ingelegd. De oude banken zijn vervolgens weer teruggeplaatst, het is de bedoeling dat die erin blijven. Rond 2010 wordt ook de hele kerk nog geverfd en krijgt hopelijk ook het orgel een beurt.”
Wordt er nog gekerkt?
,,Elke zondagmorgen houdt de Hervormde Gemeente (onderdeel van de PKN) in de Nicolaskerk een eredienst. De gemeente telt alles bij elkaar rond de vierhonderd leden. Gemiddeld komen er zo’n vijftig personen naar de kerk. Het grootste deel daarvan is wat ouder, toch zijn er ook wel jongere mensen in de diensten. Daarnaast bezoeken elke zondag ook zo’n twintig kinderen de kindernevendienst; zij komen voor de zegen de kerk weer binnen.
Van elke kerkdienst wordt een dvd-opname gemaakt. Daar begonnen we noodgedwongen aan, omdat de kerktelefoon te duur werd. Als kerkenraad hebben we ervoor gezorgd dat de mensen die van de kerktelefoon gebruik maakten voor een klein bedrag een dvd-speler kregen. En dat bevalt goed, op maandag krijgen de mensen die de kerkdiensten niet kunnen bezoeken de dvd uitgereikt.
Sinds kort is er een commissie die laagdrempelige diensten voorbereidt. Zo hadden we afgelopen zondag een hagepreek op een grasveldje midden in een nieuwbouwwijk. Ook de kinderen waren daarbij. Middenin de dienst, voor de preek, dronken we een kop koffie met lekkere koek erbij. Deze laagdrempelige diensten zijn speciaal gericht op jongere mensen en dorpelingen die we doorgaans niet in de kerk zien. En dat was deze keer gelukt. Bij zo’n buitendienst zie je ook andere gezichten.
De gemeente heeft allerlei activiteiten. De jeugdclubs werken al twee jaar in Samen op Weg-verband. Ze gebruiken zowel ons kerkgebouw als het gebouw van de gereformeerden. Dat gaat heel goed. Sinds een jaar hebben we ook een gezamenlijk kerkblad. Verder draait er geregeld een Alpha-cursus, een Youth Alpha-groep, is er een 55-plusgroep een bloemengroep en maandelijks een uur van gebed. Er is heel veel eigenlijk. Toen we een eens alle vrijwilligers die betrokken zijn bij de kerk in kaart brachten, kwamen we op ver boven de zeventig. Zij helpen mee, in wat voor vorm dan ook, om alles draaiende te houden; van contactpersoon (die mensen bezoekt) tot kinderoppas in de crèche. Dat het een levend geheel is kan ik wel beamen, omdat ik de afgelopen acht jaar in de kerkenraad heb gezeten. Dan zie je een heleboel. Wel steeds moeilijker wordt het om genoeg kerkenraadsleden te vinden. Mensen willen veel liever iets ad hoc doen, voor een eenmalige activiteit of korte periode.”
Wat is er te doen in de open kerk?
,,Er zijn geen specifieke activiteiten. Op de laatste dag openstelling op Monumentendag op 13 september wordt waarschijnlijk het orgel bespeeld of op andere manier muziek ten gehore gebracht.”
Wie ontmoet ik in de kerk?
,,Je hoopt dat mensen God ontmoeten, hun geloof beleven. Zowel op zondag, maar ook als mensen op een ander moment een kijkje komen nemen. Elke open zaterdagmiddag is er ook een vrijwilliger in de kerk om een praatje te maken.”
Hoeveel bezoekers waren er de afgelopen weken?
,,Dit is het derde jaar waarin we meedoen aan Tsjerkepaad. We weten niet waaraan het ligt, maar het zijn er veel minder in getal dan vorig jaar. Ook deze keer zijn we weer zes zaterdagmiddagen open. Vorig jaar bezochten over de zes open dagen rond de honderd menen de kerk. Ze kwamen echt overal vandaan. We hebben nu vier middagen gehad. De ene keer kwam er een man of tien, de andere keer maar een of twee. Maar uiteindelijk zijn de aantallen niet het belangrijkste; het gaat erom dat de kerk open is. En soms heb je met die ene persoon die langskomt een prachtig gesprek. Je bént er.”
Wat zijn de openingstijden?
,,De kerk is tijdens Tsjerkepaad ongeveer eens in de twee weken op zaterdagmiddag geopend, van half twee tot vijf uur. Op 30 augustus is de kerk nog open en op 13 september.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties