Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Economievrijdag, 29 augustus 2008

Forse afboekingen blijven uit
Groenbanken: vermogen en winst groeien
Zeist/Amsterdam - Triodos Bank, die zich inzet voor een duurzame samenleving, heeft in de eerste helft van dit jaar een nettowinst behaald van 3,7 miljoen euro; 3 procent meer dan in dezelfde periode in 2007. Het balanstotaal nam verder toe. De duurzame ASN Bank wint ook terrein. Klanten stappen vaker over naar deze groenbanken omdat deze niet beleggen in speculatieve fondsen. En dat brengt nu met de kredietcrisis meer geld op.
,,De kredietcrisis gaat voor een groot deel aan Triodos voorbij’’, aldus directievoorzitter Peter Blom. Dat komt vooral omdat de bank niet belegt in speculatieve fondsen met hypotheekportefeuilles. Veel klanten stappen volgens woordvoerder Thomas Steiner over omdat ze meer vertrouwen hebben in duurzame beleggingen. Die zijn minder gevoelig voor de gevolgen van de kredietcrisis. De jarenlange strategie om in te zetten op duurzame fondsen leidt momenteel dan ook tot betere financiële resultaten.
Tegenover een groei van 3 procent over het eerste halfjaar van 2007 staat nu in het volume van de beleggingsfondsen echter wel een afname van 2 procent. Het totale vermogen van fondsen onder beheer was op 30 juni 1,4 miljard euro. ,,Mensen sparen meer en beleggen minder vaak. Dat is een belangrijke factoren die de afname verklaart. Aan de andere kant zijn de waardes van veel beleggingsfondsen door het verminderde vertrouwen lager. De waardevermindering is lang niet zo sterk als bij speculatieve beleggingen.”
Het balanstotaal van de bank steeg met 8 procent tot twee miljard euro. Het totaalbedrag aan toevertrouwd vermogen aan Triodos liet eveneens een stijging zien, van 4 procent tot 3,4 miljard euro.
Branchegenoot ASN Bank had eind juni ruim 5,6 miljard euro aan totaal vermogen onder beheer. Vergeleken met eind december was dat 15 procent meer. Het vermogen van de duurzame beleggingsfondsen nam in die periode met 13 procent af naar 1,1 miljard euro. Belangrijkste oorzaak van deze forse daling is het koersverlies van de beleggingen. Het bedrag aan toevertrouwde middelen, spaargelden van particulieren en organisaties, steeg met 24 procent naar 4,5 miljard. Het klantenbestand bij ASN Bank nam toe met 9 procent naar 395.000.
Triodos Bank maakte bij de presentatie van de halfjaarcijfers ook bekend dat het een belang van 5 procent heeft genomen in de Deense duurzame bank Merkur Andelkasse. Triodos Bank werkt al meer dan tien jaar samen met Merkur bij financieringen en sinds kort ook in de distributie van Triodos beleggingsfondsen op de Deense markt.
Het belang in de Amerikaanse duurzame New Resource Bank wordt uitgebreid van 5 procent tot bijna 10 procent. Triodos Bank heeft momenteel niet meer belangen in andere buitenlandse groene banken. ,,En voorlopig komen daar ook niet meer bij”, zegt Steiner. ,,Maar we participeren wel via veel fondsen in andere landen in plaatselijke projecten op het gebied van microfinanciering.”
Het aantal rekeninghouders bij de bank is in het afgelopen jaar verder toegenomen. ,,Eind juni waren dat er ruim 145.000. Een half jaar eerder waren dat ruim 130.000 en vorig jaar rond deze tijd hadden we internationaal gezien 113.000 rekeninghouders. De sterke groei wordt in Nederland vooral veroorzaakt door mensen die helemaal overgaan met hun bankzaken.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties