Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Cultuurvrijdag, 29 augustus 2008

Fryske Sjongjn kent veel gezelligheid
HESSEL FLUITMAN
Speciaal voor het Frysk Festival is het programma van het Urker Mannen Ensemble, zoals dat vorig jaar tijdens een Elfstedentocht werd gezongen, vernieuwd en uitgebreid. Er waren nieuwe arrangementen gemaakt voor de Friese liederen en naast dirigent Pieter Jan Leusink stond sopraan Miranda van Kralingen op het podium. Jan Vayne was op de piano virtuoos een bindende kracht. De strijkers van het Bach orkest, net zoals het Urker Mannen Ensemble, vormden met hun hobost, twee trompettisten en de paukenist de instrumentale ziel van de avond. Zij zorgden er voor dat Van Kralingen adequaat werd begeleid als zij Puccini of een Fries lied zong. Het Ensemble tenslotte stond in een halve cirkel achter het orkest en deelde met de solisten in de aandacht uit de zaal. In het Napolitaanse lied Tiritomba lieten de zangers zich van hun beste kant horen.
Echt vol liep de zaal niet voor deze bezetting. Toch stond het programma dicht bij de mensen. Het had een hoog gezelligheidsgehalte en werd met humor gebracht. Hoewel veel mensen uit volle borst meezongen, had een tekstblad hier en daar de vreugde om mee te zingen wel verhoogd.
Miranda van Kralingen haar lange blonde haar stak frivool onder een met verve gedragen Friese kleppet uit. Als inwoonster van deze provincie is ze de taal goed machtig geworden. Zodoende praatte ze met groot gemak en een beetje Wldsk accent de avond in het Fries aan elkaar. Ze bekende op een gegeven moment dat ze het Fries mooier vond dan het Hollands. Dat was men in de zaal volmondig met haar eens.
De zangavond werd door het ensemble geopend met het oude Engelse volksliedje Scarborough Fair en het misschien wel even oude Duitse liedje Muss i Denn. Beide zijn dankzij Simon & Garfunkel respectievelijk Elvis wereldwijd bekend geworden. Men zong pas echt mee, toen de Wldsang, See do wide See en Simmermoarn op het kleed kwamen. Met veel energie en heel expressief moedigde de zangeres het publiek aan om mee te zingen. Dat liet zich niet onbetuigd en galmde lekker mee. Jan Vayne maakte van zijn improvisatie een mooie puzzel, door er in ieder geval zes (herkende) Beatlesongs te verwerken en vr het Frysk bloed sjoch op nog even Sammy van Ramses Shaffy langs te laten lopen. Ook een hoogtepunt was het nieuwe lied de Witte Anjelier. Daarin heeft het publiek een wezenlijke taak. Als een echte Pete Seeger zong en zegde Miranda van Kralingen het lied bijna twee keer in n. Daardoor kon het publiek bijna feilloos meezingen.
Concert: Fryske Sjongjn met het Urker Mannen Ensemble, Miranda van Kralingen, Jan Vayne en het Bach Orchestra
Plaats: De Harmonie, Leeuwarden
Belangstelling: 300 bezoekers
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties