Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Economiewoensdag, 30 juli 2008

Cursus maakt vrouwen ondernemender
BAUKE BOERSMA
Workum - Tien vrouwelijke ondernemers of bijna-ondernemers volgden met onmiddellijk resultaat een half jaar lang het project ‘Ondernemen: gewoon doen’. De vrouwen zijn een eigen bedrijf begonnen of starten daar nog dit jaar mee, zoals een boodschappenservice op een camping en een bedrijf in interieurdecoratie.
Het project was een initiatief van de stichting Solyda in Leeuwarden en draaide in de gemeenten Nijefurd en Gaasterlân-Sleat. Het is bedoeld voor plattelandsvrouwen die een bedrijf willen beginnen en die moeite hebben om die stap naar het ondernemerschap te zetten.
Na een aantal oriënterende gesprekken ging het project in januari van start. In totaal deden er vijfentwintig vrouwen mee. Zij kregen in twaalf dagdelen informatie over het voeren van een administratie, het afsluiten van een deugdelijke verzekering, het schrijven van een ondernemingsplan en het leren netwerken. Acht deelneemsters haakten vroegtijdig af, door ziekte, zwangerschap of andere privé-omstandigheden. Van de zeventien resterende cursisten kozen er dus tien voor een snelle overstap naar het ondernemerschap. Vijf vrouwen willen ook een bedrijf beginnen maar wachten daar nog een tijd mee, en twee kwamen tot de conclusie dat ze niet geschikt zijn voor het hebben van een eigen zaak.
,,Maar ook daar was de cursus voor bedoeld”, zegt Silvia Hania, woordvoerster van de organiserende stichting. ,,Zonder de cursus waren die twee vrouwen misschien wel met een eigen bedrijf begonnen. En dan waren ze er pas later achter gekomen dat ze daar eigenlijk ongeschikt voor zijn. Dan waren ze verder van huis geweest dan nu.”
Hania is bijzonder tevreden over het verloop van het project, dat mede betaald werd door bijdragen van de provincie Fryslân, de twee betrokken gemeenten en een ‘Europees subsidiepotje’. ,,Ik ben niet alleen tevreden omdat tien vrouwen de stap naar het ondernemerschap hebben gezet. Waar ik ook blij mee ben is het netwerk dat die vrouwen na afloop van de cursus hebben opgericht. Ze hebben afgesproken dat ze elkaar geregeld ontmoeten om over hun ervaringen als beginnende ondernemers te praten. Dat staat los van het project en de stichting, en dat is belangrijk. Ze moeten het nu toch zelf doen.”
De initiatiefnemers van de cursus mikten vooral op vrouwen die hun bedrijf vanuit huis moeten runnen. ,,Op het platteland is dat vaak de enige optie. Er moet immers iemand thuis zijn om op de kinderen te passen en het gebrekkig openbaar vervoer maakt het vaak niet mogelijk om als parttimer buiten de deur aan de slag te gaan”, verklaart Hania.
Jitske Mous (55) uit Bakhuizen is een van de vrouwen die de cursus volgde en van plan is een bedrijfje op te richten. Wat het gaat worden weet ze nog niet. Een internetwinkel voor kleding in grote maten lijkt financieel onhaalbaar, een bed & brochje is mogelijk een alternatief. ,,Dy kursus hat my yn elts gefal foldwaande bagaazje jűn. Foaral de kontakten mei de oare froulju binne fan grutte wearde. Wa wit rollet der wat moais út.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties