Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiowoensdag, 30 juli 2008

Walter de Vries uit Sloten wint bij Heeg; discussie over Tony Brundel door radioverslag
Discussie over het ronden van een ton

Heeg - De afgetekende winst van titelverdediger Walter de Vries van de Goede Verwachting uit Sloten was gisteren niet het gesprek van de dag in IFKS-kringen. Het ging er vooral over of de nummer drie, Tony Brundel van de Lytse Lies uit Gaastmeer, wel of niet een wedstrijdboei had geraakt. Brundel had het zelf niet gezien en voer door.

RUURD WALINGA
In de aanval op Henk Regts van de Ut en Thús uit Heerenveen voer de Lytse Lies wel heel erg scherp naar de lage boei in de olympische baan. Hij liet ruim van tevoren de fok al los om hoogte te winnen en probeerde met een opsjitterke de boei te ronden. Bij deze manoeuvre zou hij de boei hebben geraakt. Tenminste, dat schreeuwde Klaas Jansma van Omrop Fryslân zo hard in de microfoon en over het water dat schippers in de buurt dat ook hoorden.
Delmer Los van de Grutte Pier uit Elahuizen was een van de schippers die achter Brundel zeilde. ,,Als je al zo vroeg de fok los moet laten, dan ben je een hele kunstenaar om die boei nog goed te ronden’’, aldus Los. ,,Het is hoogst onwaarschijnlijk dat hij de ton niet heeft geraakt.’’ Toen de gebroeders Los ook nog Klaas Jansma over het water hoorden gillen dat Brundel eerst met de giek en later nog met de kont van het schip de ton had geraakt, was het voor hen duidelijk: Brundel moest een strafrondje draaien. ,,We hebben hem aangeroepen, maar hij reageerde niet. Toch was het een klassieker. Nou ja, als iemand zo naar bed wil gaan, dan moet hij dat weten. Ik vind het kinderachtig.’’
Eerder in de wedstrijd was de Grutte Pier aangevaren door klassementsleider Siebe Zijsling van de Striidber uit IJlst, die op dat moment in vijfde positie voer. Los: ,,Er is toen geen woord gevallen. Siebe draaide meteen een rondje. Dat is sportief zeilen.’’ Tony Brundel verklaarde ,,niet gezien te hebben’’ dat zijn Lytse Lies de ton had geraakt. ,,Ik zat op de hoge kant en kon het niet zien.’’ Of zijn bemanningsleden ook niks hadden gezien, kon hij niet zeggen. Ondanks zijn kritiek op het doorvaren van Brundel hees Los niet de protestvlag tegen de Gaastmeerders. ,,Als ze zo kampioen willen worden, moeten ze het maar weten.’’
Voor de derde maal op rij kwam de winnaar in de A-klasse met grote voorsprong over de meet. Grootste inhaalrace maakte Jacob Huisman van de Ut ’e Striid die voor Kollum zeilt. In het begin van de wedstrijd had hij een akkefietje met Jeroen de Vos van de Eelkje II uit Elahuizen. Beide schepen rondden als veertiende en vijftiende de eerste bovenwindse boei. Voor de finish gingen de protestvlaggen uit het want. Huisman eindigde knap als achtste, terwijl De Vos achterbleef in de achterhoede. Vos, kampioen in 2004, staat in de degradatiezone. Net als tweevoudig kampioen Eelke Dijkstra, die gisteren teleurstellend dertiende werd.
Voordat de wedstrijd gistermiddag in de hoofdklasse van start ging, waren er twee valse starts. Ook bij de derde start gingen er te veel skűtsjes te vroeg over de startlijn, maar omdat het toen even weinig waaide, liet de wedstrijdcommissie de schippers doorvaren.
De achttien schepen van de B-klasse voeren op de Hegemer Mar twee wedstrijden en haalden daarmee de afgelaste wedstrijd van zaterdag in. Jelle Talsma van de Jonge Jan uit Warten kwam in de eerste wedstrijd als eerste over de finish en in de tweede als tweede. Cees Riezebos van de Nooit Volmaakt uit Hindeloopen werd tweede en Geale Tadema van It Doarp Eastermar werd derde, net als een dag eerder. In de tweede wedstrijd pakte Tadema de zege en werd Freddy van der Heide van de Drie Gebroeders uit Grou derde.
In de C-klasse pakte Erik Jonker van de Jonge Rein uit Wytgaard zijn eerste overwinning als skűtsjeschipper. Hij hield naamgenoot Kees Jonker, geen familie overigens, van de Driuwpolle uit Woudsend achter zich. Kees Jonker werd vorig jaar winnaar van de kleine A en zeilt nu met een nieuw schip mee in de C- klasse. Opmerkelijk was dat de beide Jonkers niet alleen ’s ochtends de sterksten waren, maar ook aan het einde van de middag. In de eerste wedstrijd zeilde debuterende schipper Willem Prins uit Warns zich met het bekende schip de Lege Wâlden opnieuw in de prijzen door als derde te eindigen. ’s Middags was er een derde plaats voor herintreder in de skűtsjesvloot Koos Lamme met zijn nieuwe schip Opsjitter.
Vandaag zeilen de achttien schepen uit de A-klein tweemaal op de Sleattemer Mar. De uitslag van gisteren was identiek aan die van een dag eerder toen de drie Earnewâldster skűtsjes van Catrienus Herrema, Sjoerd Kleinhuis en Eelke Boersma ook als eersten over de meet kwamen.

Uitslag A-klasse

1 Walter de Vries; 2 Henk Regts; 3 Tony Brundel; 4 Delmer Los; 5 Sieb Meijer; 6 Peter de Koe; 7 Siebo Zijsling; 8 Jacob Huisman; 9 Lolle Schakel; 10 Martin Vlasbloem; 11 Michiel Kalsbeek; 12 Siete Meeter; 13 Eelke Dijkstra; 14 Jeroen de Vos; 15 Jappie Bandstra; 16 Robert de Jong.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties