Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Sportdinsdag, 22 juli 2008

Profcontract Milram overvalt Stroetinga
BRAM BURUMA
Borger - Wim Stroetinga uit Oldeberkoop heeft zaterdagavond het wielercriterium van Borger gewonnen. Stroetinga, die volgend seizoen deel uitmaakt van de Duitse profploeg Milram, versloeg in de eindsprint met ruime voorsprong de andere vier Friezen die een voorsprong hadden genomen op het peloton en bleef Lieuwe Westra uit Mûnein voor. De derde plaats was voor de verrassend sterk voor de dag komende Niek Hooghiemster uit Oentsjerk. Sierd Steigenga (Exmorra) belandde samen met Fokke Postma (Drachtstercompagnie) net naast het erepodium.
Borger was voor Stroetinga tegelijk een van de laatste wegwedstrijden deze zomer, maar met de zege in Drenthe is volgens de renner zelf wel bewezen dat hij ondanks een matig wegseizoen helemaal klaar is voor alles wat er volgende maand op het spel staat in Peking. En na de Olympische Spelen maakt de 23-jarige Fries zoals bekend de overstap naar de Duitse profploeg Milram.
De aanbieding om volgend jaar als prof te rijden, kwam voor Stroetinga eigenlijk een jaar eerder dan verwacht, wil hij wel bekennen. ,,Voor mij is meedoen aan de Spelen nu eerst het belangrijkste, zoals eigenlijk alles dit seizoen daar op gericht is. Het was mijn bedoeling om volgend seizoen meer wegwedstrijden te rijden en dan mogelijk prof te worden”, maakt Stroetinga duidelijk. ,,Natuurlijk wist ik dat de mensen van Milram mij in de gaten hielden, maar ik had niet verwacht dat zij nu al met een contract zouden komen.”
Wat Stroetinga mag verwachten als prof en wat er van hem wordt verwacht binnen de Duitse ploeg die nu in de Tour de France rijdt, dat is nog niet helemaal duidelijk. ,,Ze wilden in ieder geval een goede sprinter binnen de ploeg halen, is mij verteld. Maar over het programma en dat soort zaken praten we pas na de Spelen en dan wordt ook pas het contract getekend.”
Ondertussen volgt Stroetinga met meer dan gemiddelde interesse de verrichtingen van zijn toekomstige ploeg en mogelijke concurrenten in de Tour, maar dan vooral ook de massasprints. ,,Ik kijk heel goed hoe zij dat doen en hoe de voorbereidingen op de sprint verlopen. Ik denk dat ik daar zelfs voor de televisie nog veel van kan leren. De rest van de Tour interesseert me minder, ik volg de bergetappes dan ook niet echt.”

Olympische Spelen

Stroetinga hoopt diep in zijn hart niet dat na de Olympische Spelen alles gericht is op wegwedstrijden, maar hij weet dat anderen na deze zomer voor een groot deel bepalen wat en waar hij gaat fietsen. ,,Ik ben twee keer tweede geworden tijdens een WK en dat vreet toch wel aan mij. Liefst zou ik daarom het baanwielrennen nog niet helemaal los willen laten.”
Stroetinga is meervoudig nationaal kampioen op de baan en won vorig jaar nog zilver in het WK baan op het onderdeel scratch. Dat onderdeel staat niet op het programma in Peking, maar Stroetinga is wel geselecteerd voor de ploegachtervolging.
Zeker is de samenstelling van de nationale ploeg nog steeds niet helemaal. Toch lijkt teammanager Piet de Wit niet meer om de beide Friezen Wim Stroetinga en Jenning Huizenga (Franeker) heen te kunnen. ,,Ze zouden wel gek zijn als ze dat deden, vind ik”, zegt de Berkoper.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties