Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Hoofdartikeldinsdag, 22 juli 2008

De crisis in BelgiŽÖ
Het was een druilerige feestdag voor de Belgen. Gisteren vierden onze zuiderburen in de regen dat koning Leopold de Eerste op 21 juli 1831 de eed aflegde als eerste Belgische koning. Het lelijke weer was symbolisch voor de gebeurtenissen van vorige week, toen premier Yves Leterme zijn ontslag indiende omdat zijn regering het niet eens kon worden over staatshervormingen.
De hele dag was er feest in de hoofdstad Brussel, met straattoneel en eetkraampjes. En voor het paleis nam koning Albert het defilť af. Ondanks de regen was de belangstelling groot. De politie meldde zelfs dat de opkomst hoger lag dan vorig jaar. Het VRT-journaal liet voorbijgangers zien met opblaaskronen op het hoofd in de kleuren van de Belgische vlag en een standje waar Belgen hun wens voor het land konden uitspreken.
De politieke crisis is er natuurlijk niet voor niets. Vlamingen en Walen staan lijnrecht tegenover elkaar en het politieke spel wordt hoog gespeeld. De drie onderhandelaars die de koning aanstelde om een uitweg te vinden, worden over het algemeen te licht bevonden. Niemand verwacht dat deze mannen met de oplossing gaan komen. Dus zal het conflict zich nog wel even voortslepen.
Dat is schadelijk voor het land, want het gaat om het wezen van BelgiŽ: hoe moeten Walen en Vlamingen in een land samenwerken. Politieke tegenstellingen die in een ander land tot een conflict zouden leiden, zoals sociaaleconomische hervormingen, zijn geenszins het probleem. Het zijn puur de staatshervormingen die sinds de verkiezingen van vorig jaar de politieke verhoudingen verzieken.
Dat dit alles zal leiden tot een verandering in het Belgische bestuur is onvermijdelijk. De Antwerpse burgemeester Patrick Jansen zei in zijn toespraak gisteren dat BelgiŽ zal gaan evolueren naar een negentiende-eeuwse staat met slechts ministeries van financiŽn, justitie, oorlog, binnen- en buitenlandse zaken. De rest, behalve de solidariteit (Jansen is sociaaldemocraat), gaat volgens hem geregeld worden op deelstaatniveau. En koning Albert zei in zijn 21-julitoespraak: ,,In ons land moeten wij nieuwe vormen van samenleven bedenkenĒ, maar bleef het wel hoopvol inzien voor zijn land.
Al deze crises zijn intussen voer voor ondergangstheorieŽn. Het commentaar van het Vlaamse dagblad De Standaard eindigde gisteren met waarschuwende woorden richting Albert: ,,Ondertussen, Sire, zijn er steeds minder Belgen.Ē Veel Belgen zien het politieke gekrakeel aan, zoals burgers overal in de wereld zuchtend ruziŽnde politici gaandeslaan. Maar er zijn genoeg mensen die denken dat BelgiŽ op deze manier geen toekomst meer heeft en in 2020 misschien zelfs niet eens meer bestaat.
Öis nog geen aansluiting bij Nederland
Dit leidt tot de wildste ideeŽn. Zelfs het ouderwetse Groot-Nederlandse ideaal steekt zo nu en dan de kop op. Dit idee is simpel, Vlaanderen en Nederland samen een land. De argumentatie is even simpel. Vlamingen zijn ongelukkig met hun huidige staatsverband, we spreken dezelfde taal, we streden dezelfde strijd in de zestiende eeuw, samen staan we sterk: dus waarom niet samen in een land.
Een sterk voorstander hiervan is Geert Wilders. Samen met zijn fractiegenoot Martin Bosma bepleitte hij twee weken geleden in het NRC Handelsblad een fusie met het argument dat we een gedeeld verleden hebben. Zij eindigden hun stuk met de zinnen: ĎNederland moet de Vlaamse Leeuw aan de borst drukken. En zeggen: welkom thuis, we zijn je nooit vergeten.í Hoe een dergelijke fusie er precies uit moet zien, moet volgens Wilders en Bosma voorgelegd worden in een referendum.
Al deze geluiden deed Leterme al eerder af als ,,pure science-fiction natuurlijkĒ. En terecht. We mogen dan wel dezelfde taal spreken, zonder ondertitels komt Flikken niet op de TROS en Baantjer niet op de VRT. En Vlaanderen en Nederland zijn allebei Lage Landen met een gedeelde historie, maar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden stamt al uit 1588. Sinds die tijd hebben de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden nauwelijks meer een eenheid gevormd. En die vijftien jaar waarin dat wel het geval was, van 1815 tot 1830, is moeilijk een succes te noemen.
Vlamingen en Nederlanders lijken op elkaar, maar verschillen net zo goed. In de afgelopen vierhonderd jaar hebben beide gebieden een heel eigen ontwikkeling gekend, dat voeg je niet zomaar samen. Voor veel Belgen zijn Nederlanders Ďdiknekkení, eigenwijs en arrogant. De idee dat Vlamingen wel bij ons mogen, is een bevestiging van dit vooroordeel. Het is zelfs aanmatigend om je zo als buitenstaander op deze manier met een buitenlands conflict te willen bemoeien.
Die fusie komt er niet. De crisis in BelgiŽ is een Belgisch probleem, daar hebben ze Nederland niet bij nodig. In plaats van dromen van een Groot-Nederland is het veel verstandiger om beter te gaan samenwerken en samen op te trekken in Europa. Het nieuwe Benelux-verdrag dat vorige maand is ondertekend is hiervoor een eerste stap in de goede richting.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

L>S>
als bredase kan ik de geneugten van beide landen makkelijk tot me nemen.
het genoemde argument dat programmaas ondertiteld worden, is een nonargument; friese ook, en ik versta die leuke friezen vaak niet....ook worden er programmaas in het arabisch--!!!!-- ondertiteld...... en marokko ligt toch echt iets verder van mijn nederlandje af dan dat leuke, maffe belgie. naast het feit dat ik de belse frieten wel kan bekoren, en belgen doorgaans beter cq gedisciplineerder zijn opgevoed, vind ik het een eer voor nl dat vlaanderen zich bij ons zou willen voegen..... de schone kunsten der vlamingen, mmmmm dus svp, vlaanderen, kom bij nl!
lieve groet, linda

linda, breda - vrijdag, 25 juli 2008


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties