Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Regiomaandag, 30 juni 2008

Molens opgeknapt in Dokkum en Anjum
Dokkum - De molens Zeldenrust in Dokkum en De Eendracht in Anjum worden binnenkort gerestaureerd. Het ministerie van OC&W heeft 270.000 euro aan subsidie beschikbaar gesteld om de achterstand in onderhoud bij de beide rijksmonumenten weg te werken. In totaal is er voor tachtig molens in Nederland subsidie voor restauratie toegekend. Al met al zijn er 450 molens die dringend aan een opknapbeurt toe zijn.
Bij de molen Zeldenrust, een koren- en pelmolen uit 1862, moet het meeste gebeuren. De stelling, kap, staart en binnenroede worden volledig vernieuwd, terwijl de kap ook opnieuw met riet gedekt wordt. Van de molen De Eendracht in Anjum, uit 1889, wordt de stelling vernieuwd en het voegwerk weer in de oude staat teruggebracht.
Het is de bedoeling dat de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel de restauratie voor 2010 heeft afgerond. De subsidie van het Rijk dekt de kosten van de aanpassingen voor 70 procent. De provincie zou 15 procent van de kosten moeten dragen, van fondsen wordt 5 procent verwacht. De stichting zelf moet dan de laatste 10 procent bekostigen.
De Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel beheert voor de gemeente zeven molens en 26 kerktorens. De ambtenaren van de gemeente worden ingezet voor het onderhoud van de monumenten.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties