Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Regiodonderdag, 8 mei 2008

Entomologen zijn sceptisch
Of de wespenlokstof werkt is onduidelijk
Voor een wespvrije zomer, schakel dan nu de koninginnen uit
WYBE FRAANJE
Leeuwarden - Wespen die op warme zomerdagen boven glazen limonade, ijsjes en andere zoetigheden cirkelen; uiterst irritant voor menigeen. Nu is het nog niet de tijd van het jaar daarvoor; pas in augustus gaat de wesp massaal op zoek naar zoetigheid.
En we kunnen onze borst natmaken, want het is een goed wespenjaar - goed voor de wesp dus. Entomoloog Peter de Boer van onderzoeksbureau FaunaX in Tijnje legt uit: ,,We hebben een redelijk normale winter achter de rug. Is de winter te warm, dan verschimmelen de wespenkoninginnen, is het te koud dan vriezen ze dood. Ik heb dit jaar meer wespenkoninginnen waargenomen dan de afgelopen drie, vier jaar.”
Om te voorkomen dat er in augustus een wespenplaag in uw achtertuin huishoudt, kunt u nu het hele volk al uitschakelen door de koningin te vangen. Daarvoor is het middel WaspGo ontwikkeld, een lokstof voor wespenkoninginnen in het voorjaar.
,,Koninginnen die in het voorjaar, in april en mei, actief zijn, zijn op zoek naar een nestelplaats”, legt Sweder de Bruijn uit, die namens het bedrijf IRP de lokstof op de markt brengt. ,,Vang je die koningin, dan voorkom je dat er een wespennest in de omgeving komt.”
Limonadesiroop De val waarin de lokstof wordt gedaan, is gebaseerd op de bekende plastic constructie die al jaren in omloop is. Uitgaande van het principe dat wespen niet omlaag kunnen vliegen, alleen maar omhoog en horizontaal, heeft het afgesloten reservoir een ingang aan de onderzijde. Met wat limonadesiroop erin vangen talrijke particulieren in de zomer wespen af in hun tuin of rond hun caravan.
De Bruijn verklapt de samenstelling van de speciale lokstof niet. Die is in elk geval ontwikkeld door een imker. Imkers kunnen ook veel last hebben van wespen; soms vallen die kasten aan om de larven te roven als voedsel voor hun eigen larven.
WaspGo is, via de website van IRP, voor particulieren verkrijgbaar, maar De Bruijn richt zich in eerste instantie op ,,professionele gebruikers”. Horeca-ondernemers, slagers, bakkers en fruittelers zijn afnemers van WaspGo. ,,Vooral in Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland worden de vallen besteld.” Een setje van twee vallen en twee flesjes lokstof (100 procent biologisch) kost 39,95 euro. Met die flesjes kun je het hele seizoen doen.
,,De stof zelf is niet dodelijk voor de wespen”, weet De Bruijn. ,,Wij geven geen advies wat je met de gevangen koninginnen moet doen. Je kunt ze uitzetten in de vrije natuur, of ze doden.”
Verdrinken Het komt natuurlijk wel eens voor dat een koningin onverhoopt verdrinkt in de lokstof. Vandaar dat IRP speciaal voor de Duitse markt lokreservoirtjes met vluchtricheltje heeft ontwikkeld. In Duitsland is het vermoorden van wespenkoninginnen namelijk bij wet verboden.
IRP is net gestart met de export van WaspGo naar Nieuw-Zeeland. Daar zijn de gewone en de Duitse wesp niet inheems, en zijn ze behoorlijk schadelijk voor het ecosysteem. Vandaar dat voor de Nieuw-Zeelandse markt een extra geconcentreerde, supersterke lokstof is ontwikkeld. Het spul dat in Nederland verkocht wordt is sterk verdund.
Het is lastig vast te stellen of WaspGo echt werkt. De wespenstand is afhankelijk van vele factoren. Het product is de afgelopen drie zomers getest op twee locaties in Nederland. Bijvoorbeeld op een pretpark in een bosrijke omgeving. ,,Steeds bleek dat er die zomer beduidend minder wespen waren. Dan kun je wel stellen dat er een causaal verband is met WaspGo.”
Hoewel irritant voor de mens, heeft de wesp ook een nuttige functie in het ecosysteem. Wespen spelen een rol in de beheersing van de insectenstand, en in de vrije natuur ruimen ze kadavers op. Uiteindelijk heeft de mens dus ook baat bij de wesp. Bovendien dienen wespen als voedsel voor dassen en sommige vogels. Heeft WaspGo geen desastreuze gevolgen voor de wespenstand? De Bruijn denkt van niet. ,,Wespen vliegen nooit verder dan driehonderd tot vijfhonderd meter van hun nest. Als een cafébaas koninginnen bij zijn terras vangt, nestelen die zich niet in die omgeving. Maar een kilometer verderop kunnen er gewoon wespennesten ontstaan waar die café-eigenaar nooit last van zal hebben. WaspGo is heel geschikt om stedelijk gebied wespvrij te maken. Maar daarbuiten hebben de wespen nergens last van. Je moet dat spul dus ook niet zomaar in het bos hangen.”
Peter de Boer vindt het plausibel klinken. ,,Wespenkoninginnen alleen afvangen in probleemgebieden als de bebouwde kom is heel billijk. Liever zo dan dat er in augustus ongediertebestrijders moeten aanrukken om hele volkeren te verdelgen.”
Entomoloog Willem Jan Boot van de Wageningen Universiteit durft zonder gedegen onderzoek geen uitspraken te doen over WaspGo. ,,Het klinkt aannemelijk, maar er zijn zo veel factoren die meetellen.”
Zo brengt ieder wespenvolk honderden koninginnen voort. Een flink deel daarvan overleeft de winter niet, maar dan zijn er altijd nog enkele tientallen over. ,,Het is de vraag of je die allemaal afvangt.”
Op de twee testlocaties ving IRP twee jaar geleden 38 respectievelijk 56 koninginnen in een paar weken tijd. De niet-gevangen wespen rond de val werden ook geteld. Dat waren er steeds een stuk of vijf.

Leuke beestjes

Maar Boot kan vooral weinig wetenschappelijks zeggen over de werking omdat het werkingsmechanisme onbekend is. IRP maakt de samenstelling van de lokstof niet openbaar. ,,Dan kan ik dus nooit zeggen of het werkt. Stiekem hoop ik van niet, want ik vind wespen hele mooie, leuke beestjes. Al besef ik dat ik daarmee een afwijkend exemplaar onder de mensen ben.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties