Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Geloof & Kerkdonderdag, 8 mei 2008

30 jaar pinksterfeest in Wijnjewoude

Wijnjewoude - ‘God is echt aanwezig, voor Hem wordt alles georganiseerd en Hij komt!’. In de bossen bij Wijnjewoude is het komend weekeinde weer Pinksterfeest. Een feest met een bijzonder tintje want het is de dertigste editie.

Lodewijk Born
Wie naar het programma kijkt van het pinksterfeest in Wijnjewoude kan er gerust op zijn: hier klinkt de komende dagen niets anders dan het Evangelie. En zo hoort het ook, vindt voorzitster Saskia Veenstra. ,,Mensen hebben behoefte aan een duidelijke boodschap. Als je ziet wat er allemaal op televisie voorbijkomt schrik je er van. Wij brengen een ander geluid.”
Het feest wordt traditiegetrouw georganiseerd door de kerken van Bakkeveen, Wijnjewoude, Ureterp en Frieschepalen. Er zijn zo’n honderd vrijwilligers in touw. Thema is dit jaar ‘Vier feest met Mij!’ ,,Voor de dertigste keer mogen we het evenement organiseren, dat is zeker een feestje waard.”
Vorig jaar maakte Veenstra voor de eerste keer van dichtbij de samenwerking en organisatie mee. ,,Het is geweldig om getuige te zijn van zoveel geloof en zegen. ‘Waar twee of meer in Mijn Naam bijeen zijn, daar zal Ik zijn’, vertelt de bijbel ons. Samen willen we er een bijzonder feest van maken, met en voor onze God.”
Wijnjewoude probeert ook nieuw, jonger publiek aan te boren: de jongeren en jongvolwassen. Die kiezen er nu vaker voor om bijvoorbeeld naar een groot en massaal festival als Opwekking te gaan. Saskia Veenstra denkt echter dat door een andere koers - lees meer evangelische koers - te varen jongeren ook best de weg naar Wijnjewoude weten te vinden. Dit jaar is contact gezocht met christelijke jongerenorganisaties zoals Youth for Christ, Flevo en Open Doors.
Het pinksterfeest wordt vrijdag geopend met een speciale Meeting & Message, de succesformule van jeugddiensten uit Waskemeer. De tienkoppige Wervelband speelt in de grote pinkstertent. De avond begint om 20.00 uur.
Zaterdag is er een gevarieerd programma met wandel- en fietstochten, een hobbybeurs en ’s avonds is er een optreden van het Lemster Mannenkoor, koperblazers uit Wagteveld en een meditatie van ds. Gerrit Lolkema uit Buitenpost.
Op pinksterzondag gaat het feest verder met onder meer een gezinsdienst (14.00 uur), een optreden van cabaretier Ruurd Walinga met zijn voorstelling De Doe-Het-Zelver en de Open Doorsfilm: ‘Sterker dan striemen’ over christenvervolging in Afrika. ’s Avonds is er een praise- en gospelavond.
Op pinkstermaandag is er er de traditionele tentdienst, met een afsluitende broodmaaltijd. Spreker is de bekende predikant Steve van Deventer uit Mijdrecht. Hij is een Zuid-Afrikaans-Nederlands predikant, die voorheen in de PKN actief was. Tegenwoordig is hij voorganger in een evangelische gemeente. Hij richt zich in zijn prediking met name op de geestelijke aspecten van het christelijk geloof, waarbij Van Deventer inspeelt op de behoefte aan geloofsbeleving. Hij was ook betrokken bij het Evangelisch Werkverband.
In 2000 liet de echtgenote van Van Deventer zich in een plaatselijke evangelische gemeente door middel van onderdompeling dopen. Vanwege dit gebeuren alsmede door zijn eigen opvattingen hierover kwam Van Deventer in conflict met de kerkenraad. Vorig jaar stichtte de predikant een nieuwe gemeente: De Weg in Mijdrecht.

Ontmoeten

Saskia Veenstra meent dat Wijnjewoude de duizenden mensen trekt omdat het ,,een knus en intiem pinksterfeest is’’. ,,In Wijnjewoude kun je elkaar echt nog ontmoeten. We merken uit de reacties ook hoe mensen dat waarderen. Het is een pinksterfeest dat dichtbij de mensen staat.” Veenstra vindt het ook bijzonder hoe kerken met elkaar optrekken tijdens het feest. ,,Je hoopt dat dat altijd zo kan worden.” Op de jubileumeditie verwacht ze zo’n vierduizend bezoekers. ,,Het weer lijkt goed te worden, dus dat werkt in ons voordeel. Het kan ook meer worden.”
Het volledige programma van Wijnjewoude staat op www.pinksterfeest.org.
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties