Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Economiedonderdag, 8 mei 2008

Een kaartje en kippen sturen voor moederdag
SIMON TALSMA
Leeuwarden - Een kaartje voor moeder in Nederland en een toom kippen. Stichting Heifer houdt dit keer met moederdag een opmerkelijke actie om moeders in Nederland en in Noord-Kameroen in het zonnetje te zetten. ,,Wanneer je je moeder in Nederland in het zonnetje wilt zetten, kun je haar een kaartje sturen via ons”, vertelt medewerkster Pleunie Warnink. ,,Maar wat veel mooier is, is dat je daarmee ook een moeder in Kameroen blij kunt maken en hoop geeft. Met de moederdagactie die we nu hebben, kun je een toom kippen laten doneren aan een boerin in Kameroen en kun je hier een mooie attentie sturen aan een moeder in eigen land.”
In beide gevallen betreft de donatie een doorgeefactie, zegt Warnink. Voor 22,50 euro kunnen mensen een toom kippen doneren aan iemand in Noord-Kameroen. Het betreft dan niet alleen kippen maar ook trainingen, het verstrekken van kennis en benodigde nazorg. De toom kippen is voor het betreffende gezin een goede voedingsbron en betekent ook mest. Goed voor de plaatselijke teelt van gewassen. Daarbij kunnen eieren en kuikens op de markt worden verkocht. Van de opbrengst kan ze aanvullende voeding, medische zorg en onderwijs betalen voor haar kinderen. De toom kippen is een levende lening. Het is de bedoeling dat iemand die dieren via Heifer ontvangt evenveel dieren doorgeeft aan anderen in de naaste omgeving.
Mensen die in Nederland een toom kippen doneren, kunnen een kaartje laten sturen aan een moeder. ,,En daar zit dan weer een speciaal kaartje aan die ze dan weer door kan sturen aan iemand anders.” Voor Heifer moet dat weer leiden tot een grotere bekendheid van de organisatie en de werkzaamheden. Het doneren van kippen is mogelijk via internet maar ook door direct contact op te nemen met de hulporganisatie.
De moederdagactie loopt nu enkele weken en is volgens Warnink nu al succesvol. ,,Er zijn nu al enkele honderden mensen geweest die dieren doneren. Daar kunnen de komende dagen nog wel enkele honderden bij.”
De actie voor Kameroen is vanwege het plaatselijke klimaat speciaal uitgevoerd met kippen. ,,In negen maanden is het daar ontzettend droog. In die andere drie maanden valt er net zo veel regen als hier in Nederland in een heel jaar. Vooral om de droogte zijn kippen heel geschikt. Een koe heeft veel water nodig en dat geldt in mindere mate ook
voor geiten. Kippen scharrelen hun kostje voor het grootste gedeelte zelf bij elkaar.”
Heifer is in Kameroen en andere landen al wel bezig om het water in regenperiode’s op te kunnen vangen. ,,Maar dat vraagt weer veel investeringen.”
De ontwikkelingsorganisatie is de afgelopen jaren steeds meer bezig om bij feestdagen ook mensen in ontwikkelingslanden mee te laten profiteren. ,,De actie met Kerst was ook een succes. In Nederland krijgen veel mensen een kerstpakket. Via onze stichting hebben tweeduizend mensen dieren gedoneerd.” De moederdagactie krijgt in juni een vervolg voor vaders. Via internet kunnen dan ook vaders in Nederland en in het buitenland in het zonnetje worden gezet.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties