Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Economiemaandag, 7 april 2008

Misstanden gemeld bij ministerie
Permanente controle bij Friesland Vlees
Leeuwarden - Minister Verburg (Landbouw) stelt permanente controle in bij het slachthuis van Friesland Vlees in Leeuwarden. Alle veetransporten worden er gecontroleerd door de Algemene Inspectiedienst (AID). De maatregel is ingevoerd na een melding van misstanden door een vroegere medewerker van controle-instantie AID.
De maatregel vloeit voort uit een vertrouwelijk gesprek dat de bewindsvrouw afgelopen vorige week donderdag heeft gehad met een vroegere AID-medewerker, die eerder anoniem misstanden heeft gesignaleerd bij het toezicht op de vleessector. ,,Ik neem zijn verhaal zeer serieus’’, zegt Verburg.
Het is in Leeuwarden mis met de veetransporten. Er is volgens een woordvoerder van Verburg vee vervoerd op een manier die niet voldeed aan de welzijnseisen. De controles door de AID zijn vandaag ingegaan. Ze zullen ,,zo lang als nodig’’ duren en vervoerders die in overtreding zijn, ,,zullen we onmiddellijk verbaliseren.’’
Eigenaar Aaldert Wildeboer zegt niet in kennis te zijn gesteld van de maatregel. ,,Ik begrijp ook niet hoe de minister er bij komt dat er hier dingen verkeerd gaan. Iedere dag zijn hier constant zeven of acht mensen binnen die controles houden bij de slacht. Dat kost me vijftien- tot twintigduizend euro per week. Ik heb dan ook niets te verbergen en begrijp ook niet waar die extra controles voor nodig zijn.”
Wildeboer verwacht dat de controles veel financiële schade opleveren. ,,Het heeft een negatief effect op mijn imago. Het slachtproces gaat nog wel redelijk soepel door. Maar de eerste annuleringen voor de afname van vlees zijn al binnen.” Wildeboer kan nog geen inschatting geven over de hoogte van het schadebedrag.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die samen met de AID belast is met toezicht en handhaving op de vleessector, is in opspraak geraakt na een intern onderzoek met als conclusie dat het toezicht op de veetransporten te wensen overlaat. Verburg wil mogelijk een onafhankelijke buitenlandse dierenarts inschakelen om uit te zoeken hoe groot het probleem is.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties