Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiomaandag, 3 maart 2008

Archeologie, voor de kick of om de kennis
ERIK BETTEN
Groningen - ,,Sneek zelf is niet zo oud, maar in het gebied eromheen zijn heel mooie dingen te vinden. Zo zag ik laatst dat ze bij de Hemmen bezig waren om waterpartijen te graven. Toen ik ging kijken, bleken daar heel mooie sporen van ontginning uit de Romeinse tijd te zien. Ik heb bij de gemeente aan de bel getrokken, en een paar dagen later hebben de archeologen daar goed naar gekeken.”
Gilbert Hofstra uit Sneek vertelt enthousiast over de manier waarop hij als amateur-archeoloog bijdraagt aan het onderzoek in en om Sneek. Hij is een van de vele aanwezigen zaterdag op de eerste Dag van de Noord-Nederlandse amateur-archeologie in de Groninger Archieven. Hofstra bemant met een paar anderen de stand van de archeologische werkgroep Sneek, en is het bewijs dat een amateur-archeoloog zelden de detectorzwaaiende plunderaar is waar hij door de professionals nog wel eens voor wordt aangezien. Sterker nog, Hofstra en de anderen hebben zich in Sneek de afgelopen jaren ontwikkeld tot een belangrijk onderdeel van het onderzoek in de gemeente.
,,In en om Sneek wordt nu zoveel gebouwd, dat is bijna niet meer bij te houden. Natuurlijk gaat het veel van onze leden om de spanning van het vinden van mooie oude vondsten met het blote oog, of de metaaldetector. Maar we doen meer.’’ Hofstra verwijst naar de bouwplannen voor het Harinxmaland, ten noorden van de Stadsrondweg-Noord. ,,Daar kennen we zeker 45 bijzondere vindplaatsen, vaak terpen. Dat wordt voor de gemeente nog heel ingewikkeld om daar correct mee om te gaan.”

Tegenstelling

Op een tafel liggen de detectoren uitgestald, en er zijn vitrines met de munten en spelden die de amateurs met hun apparaten uit akkers weten op te diepen. Wie iets moois vindt, is verplicht om dat te melden, maar de professionals betwijfelen of dat zo vaak gebeurt. Wie op Marktplaats kijkt, ziet daar bodemvondsten voor een schijntje aangeboden worden. Een teer punt op de eerste archeologendag.
,,Ik meld alle bijzondere dingen aan”, zegt D. Velting uit Bolsward. Hij zoekt met zijn detector op akkers rondom de stad. ,,Er zijn mensen die het doen voor het geld, maar die zie je hier niet. Ik ben geboeid door het verhaal van zo’n voorwerp.’’ Dat niet alles wordt aangemeld, heeft volgens Velting ook te maken met de rompslomp. ,,De formulieren die je moet invullen, betekenen wel wat werk. Bovendien loop je het risico dat je je vondst zomaar een paar maanden kwijt bent, omdat de deskundigen het willen bekijken. Maar ja, dat is logisch, daarom meld je die vondst ook aan. Wanneer ik zo’n Romeinse mantelspeld op Marktplaats zie, dan denk ik: wat zonde, zoiets hoort in een depot, of een museum. Een kleine groep verpest het zo voor iedereen.”
Naast de stand van Sneek staat de archeologische afdeling van Aed Levwerd. Akkie Hiemstra is een van de tien leden die in en om Leeuwarden actief zijn. ,,Onze groep is heel erg gericht op kennis”, vertelt ze. ,,We zijn bezig met het determineren van vondsten: hoe oud is het, waar komt het vandaan?’’ Ze wijkt wat af van de meeste amateurs door haar bijzondere belangstelling voor aardewerk uit de vroege Middeleeuwen. De scherven steken wat bleek af bij de glimmende metaalvondsten die op de tafels prijken. ,,Dat is het mooie: iedereen heeft zijn voorkeur. Zo leren we van elkaar.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties