Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportmaandag, 17 december 2007

Trieste soap rond een antieke startauto

Wolvega - Iedereen voelde de bui al hangen, toen zaterdag bij de start van de achtste koers in Wolvega de startauto niet van zijn plaats kwam na het signaal ‘Start vrij’. De Amerikaanse bolide uit de beginjaren tachtig weigerde het afgelopen jaar al meerdere malen dienst. Toen werden de koersen op de vlag gestart, een noodprocedure die slecht uitpakte en bovendien zorgde voor verhitte gemoederen bij zowel deelnemers als functionarissen. Ook ditmaal sloeg de vlam in de pan.

HANS SINNIGE
De tot dan toe probleemloos verlopen koersdag ontspoorde in de laatste drie koersen alsnog. De deelnemers aan de achtste koers moesten bijna een kwartier wachten tot de start eindelijk viel. Daarbij reed de startauto mee om het tempo tot aan het startpunt aan te geven; de uitklapbare rechtervleugel weigerde echter dienst.
Tot overmaat van ramp leverde de eerste poging met de vleugellamme auto een valse start op. De kansrijke Teunie Boszorg was daarna de weg helemaal kwijt. De onhandelbaar geworden merrie sloeg bij de tweede poging op hol. De starter besloot deze poging toch maar door te laten gaan, een tweede valse start zou voor te veel opschudding hebben gezorgd.
In de voorlaatste koers werd de startauto voor de laatste maal die avond ingezet. Het veld kwam nu wel probleemloos weg, Golddigger en Peter Strooper wonnen de koers. Starter Hans Beukema had het intussen helemaal gehad met de startauto. ,,Dat ding hoort in een museum thuis, niet meer op een koersbaan”, aldus de geplaagde functionaris, die nu al uitkijkt naar begin januari. ,,Dan krijgen we een nieuwe startauto, die is bijna klaar. Tot die tijd ga ik met de auto die op Duindigt wordt gebruikt naar Alkmaar en Wolvega. Ik wil dit niet nog een keer meemaken.”
In de slotkoers vertrok de topklasse uit de banden. Zonder auto dus, en dan zou je kunnen denken dat in elk geval de start geen problemen op kon leveren. Het tegendeel bleek waar. De eerste poging werd na een valpartij vals gegeven en de tweede, die er nog veel beroerder uitzag, was geldig. Bolets Creb profiteerde en nam probleemloos de kop. Al snel dook Sir Groenhof naast hem op. Die slaagde er na veel moeite in om de leiding over te nemen en dat kostte hem achteraf gezien de koers. De outsider Rocket Space won voor Souteneur.
Die laatste werd door het draverijcomité echter alsnog uit de uitslag genomen wegens ernstig hinderen. Daarmee zat de werkdag van de jury er nog niet op. Tom Kooyman, de rijder van Sir Groenhof, zocht de heren op om zijn visie op het slot van de koersdag te geven. Slecht materiaal, onkundige functionarissen en als gevolg van dat laatste een totaal gebrek aan discipline bij een deel van zijn collega’s: de woedende Kooyman maakte van zijn hart geen moordkuil. En dat allemaal met dank aan een antieke startauto die allang in een museum had moeten staan.
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties