Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Geloof & Kerkmaandag, 17 december 2007

‘Dit is vanavond Uw feest’

Drachten - Dit gaat niet over kerstballen, klokjes, sleeën of eten zoveel als je kunt, maar over een gebeurtenis 2000 jaar geleden in een stal. Met deze woorden opende EO-presentator Herman Wegter vrijdagavond in Drachten de première van de kersttour van Kees Kraayenoord. Er was er maar één die centraal stond en dat was Jezus, ,,het gezicht van God”. ,,Dit is vanavond Uw feest”, benadrukte Kees Kraayenoord.

HANNEKE GOUDAPPEL
De kersttour van de gospelartiest is naar aanleiding van zijn nieuwe cd God met ons die half oktober verscheen. Ook op cd’s van gospelartiesten klinkt soms de sfeer door van We wish you a merry Christmas. Kees Kraayenoord gaat het echter niet om dat sfeertje, hij wil ,,het Evangelie laten doorklinken in de liederen”. Kraayenoord stak klassieke kerstgezangen als Hoor, de eng’len zingen d’eer, Ik kniel aan Uwe kribbe neer en Eer zij God in onze dagen, in een nieuw jasje.
Deze, en andere oude en nieuwe kerstliederen klonken vrijdagavond en werden enthousiast meegezongen door de 1600 bezoekers in de Bethelkerk. Het publiek diende als koor bij het swingende refrein bij Komt allen tezamen. André Bijleveld van blackgospelkoor Gospel Boulevard leerde de sopranen, alten en tenoren in een mum van tijd hun melodie.
Om ,,ons eraan te herinneren dat Kerst groot begint”, zong de gospelartiest - en met hem zijn publiek - Grote God, wij loven U van zijn gezangen-cd Jezus leven van mijn leven. ,,Wij denken vaak met Kerst aan een klein kindje in een kribbe. Maar laten we even terugspoelen naar de grootheid van God, omdat Kerst begint bij een almachtig, alomtegenwoordig en eeuwig God die alles aflegde en klein werd.”
Hij illustreerde dat met een verhaal over een vliegtuig dat neergestort was in de rivier de Hudson in Washington. ,,Een brandweerman die als eerste langskomt, ziet dat de passagiers vastzitten en zullen verdrinken. Hij doet zijn helm af, zijn jas en zijn laarzen uit - alles wat hem een brandweerman maakt - zodat zijn uitrusting niet in de weg zit en hij ze als gewoon mens kan helpen. Vier mensen heeft hij gered, daarna is hij zelf bezweken.” Zo is het ook met Jezus, vervolgde Kees. ,,Hij legde alles af wat Hem God maakt. ‘Hij die de gestalte van God had, hield zijn gelijkheid aan God niet vast, maar deed er afstand van. Hij nam de gestalte aan van een slaaf en werd gelijk aan een mens’, citeerde Hij uit Filippenzen 2. ,,En ging Hij de weg van kribbe naar kruis.”
Kees Kraayenoord maakte er samen met zijn band - en het publiek dat vol vuur meezong - een feest van. Maar niet zonder aandacht voor wie de donkere dagen rondom Kerst zwaar vallen. ,,Voor veel mensen is Kerst niet het feest van hieperdepiep hoera. Kerst kan een zwart randje krijgen als je mensen die je lief zijn verloren hebt. Als Jezus aan het hart van de Vader rustte, mogen wij hetzelfde doen. Kerst is echt: God mét ons. God in jóuw leven, in jouw verdriet, in jouw struikelen. Rusten aan het hart van God hebben we hard nodig in deze kerst-stresstijd waarin zoveel op ons af komt.”
Behalve liederen van zijn kerst-cd en gezangen-cd zong Kees Kraayenoord ook een paar liederen van zijn twee eerdere cd’s. En twee nieuwe nummers - waaronder God be in everything - die op een nieuwe engelstalige cd komen te staan die komend voorjaar verschijnt.

Eenheid

Ook was tijdens de avond een rol weggelegd voor kardinaal Simonis, die eerder al meewerkte aan de kerst-cd. De kardinaal opende via video met gebed en sprak een woord ,,van welkom en van vrede”. Hij vertelde de meest merkwaardige verzoeken te krijgen, maar dit verzoek ,,van een gospelband van formaat, uit protestantse hoek” sloeg alles. Vanwege ,,Jezus’ bede om eenheid” verleende hij graag zijn medewerking aan de cd en aan de tour. ,,De eenheid onder christenen is een gave van God die moet worden afgebeden, maar dat ontslaat ons niet van onze verantwoordelijkheid die eenheid te zoeken”, aldus Simonis. ,,De verkondiging van de geboorte van Christus boet door de verdeeldheid van christenen in aan kracht. (.) Ik hoop vurig dat Christus vanavond opnieuw geboren mag worden in ons ieder hart.”
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties