Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Regiomaandag, 17 december 2007

Niet denken aan problemen, maar kliederen
SIPPIE MIEDEMA
Drachten – De jeugdpolitie van Drachten heeft nu al dertig namen op papier van kinderen die baat zouden hebben bij het Paint4Fun-huis. Jongens en meisjes die het thuis moeilijk hebben, omdat vader en moeder altijd ruzie maken of er gewoon nooit zijn. Meestal gaan ze dan maar wat op straat rondhangen en dan wordt het al gauw rotzooi trappen. Voor hen is er nu een huis waar ze kunnen schilderen, muziekmaken of gewoon spelletjes kunnen doen.
,,De behoefte aan initiatieven zoals die van ons is schreeuwend”, weet Lucia Amaya. Ze moet moeite doen om boven het lawaai van tientallen kinderen uit te komen. Bij de opening van het Paint4Fun-huis, zaterdag, hebben zij zich massaal op het speelgoed, de muziekinstrumenten en de schilderdoeken gestort.
Paint4Fun is vooral te zien als een jeugdsoos, vertelt Amaya. Maar dan niet voor pubers, zoals de meeste sozen, maar juist voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar. Jongeren die problemen hebben, mogen er lekker komen spelen en kliederen. Via de politie, jeugdzorg of de gemeente kunnen ze worden aangemeld. ,,Hier hoeven ze even niet te piekeren en niet bezig te zijn met de problemen van thuis. En je voorkomt dat ze de straat opgaan. Want echt, je ziet af en toe hele jonge kinderen doelloos rondlopen. Ouders zijn aan het werk, er is geen geld voor sport: die kinderen hebben niets om naar toe te gaan.”

Sponsors

Het idee van Paint4Fun (schilderen voor de lol) komt van kunstenaar Jeroen Boersma. ,,Het gaat mij eigenlijk altijd voor de wind en daardoor had ik het idee dat ik eens een keer iets moet terugdoen. Iets voor de maatschappij.”
Vorig jaar zette hij een schilderproject op met zieke kinderen in het UMCG. Het project kreeg aandacht en ineens had hij sponsors op de stoep. ,,Sponsors. Goh, leuk. Maar eigenlijk wist ik niet wat ik ermee aan moest. Een bedrijf adviseerde mij toen om een stichting op te richten.”
Dat werd dus Paint4Fun. Jeroen schildert nog steeds met de zieke kinderen in het ziekenhuis, maar organiseert ook evenementen. De schilderijen die worden gemaakt, worden in veel gevallen geveild. De opbrengst gaat voor driekwart naar Kika, stichting Doe een Wens en het Ronald McDonaldhuis. De stichting bestaat sinds maart, en is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met vijftig vrijwilligers.
Met een aantal vaste medewerkers kwam Jeroen op het idee om iets op te zetten voor de kinderen in Drachten. Tenslotte woont hij zelf in die plaats. Maatschappelijk Ondernemen Smallingerland, onderdeel van de gemeente, bood de benedenverdieping van zijn pand aan De Singel aan om in te richten als speelruimte. Bedrijven sponsorden de inrichting.

Nodig

,,Maar dit is nog maar het begin”, voorspelt Amaya. Zij heeft grootse plannen. Misschien kunnen ze nog meer Paint4Fun-huizen openen in Drachten. En wie weet kan het concept worden gekopieerd naar andere delen van Fryslân, of zelfs Nederland. ,,Dit concept is ontzettend nodig.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties