Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Geloof & Kerkmaandag, 17 december 2007

Gaastmeer herdenkt bijzondere koekactie
JAN VAN DUYN
Gaastmeer - Uit de kerktoren stak een lange vlaggenmast, in de top wapperde de oranje PKN-vlag, en de kerk zat tjokvol. De Protestantse Gemeente van Gaastmeer had iets te vieren gisteren: de restauratie van de Pieltsjerke vijftig jaar geleden, met de legendarische koekactie van ds. Jelke Bruinsma.
Niet alleen huidige dorpsbewoners, maar ook oud-Gaastmeerders en andere genodigden die vijftig jaar geleden een rol speelden bij het inzamelen van geld voor de broodnodige restauratie van de kerk bezochten de feestelijke herdenkingsdienst. Veertigduizend gulden was destijds nodig, een kapitaal in die tijd. Het resultaat mag vijftig jaar later nog gezien worden. En belangrijker: de kerk heeft nog altijd een vaste plek in het dorpsleven van Gaastmeer. Begin deze maand is een nieuwe predikant bevestigd.
Aan het eind van de dienst werd een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan ds. Jelke Bruinsma, die destijds de stimulerende kracht was achter de restauratie en de geldinzameling die eraan vooraf ging. De plaquette is een bescheiden kunstwerkje van glas met een gedicht en afbeeldingen van de Pieltsjerke en dominee Bruinsma onder zijn onafscheidelijke alpinopet. Ook de vier zonen van Bruinsma waren bij de herdenking, en oudste zoon Wander Bruinsma - al 27 jaar organist in Gaastmeer - onthulde de plaquette, die in het portaal aan de muur hangt.
Het echte herdenken begint eigenlijk na afloop van de kerkdienst tijdens het koffiedrinken in het Dorpshuis. Daar vertellen enkelen die het vijftig jaar geleden meegemaakt hebben hun verhaal. Waar ieder nog vol van is alsof het gisteren gebeurde, is de reis naar Amsterdam om daar in een standje op de Dam 13.000 Friese kruidkoeken te verkopen, voor een euro per stuk. Om de aandacht te trekken was een boerenkapel uit Sneek meegereisd en waren de Gaastmeerder verkoopsters in Friese klederdracht gehesen. En aandacht trokken ze, zelfs van het Polygoonjournaal dat destijds in de bioscopen vertoond werd. Deze film werd ook nu gedraaid en dat leverde voor velen een feest van herkenning op.
Behalve over de koekactie werd ook gesproken over dominee Bruinsma, die na de restauratie van de kerk enthousiast door bleef gaan met zijn voor een dominee niet-alledaagse activiteiten. Die waren vooral gericht op het integreren van de recreatie in het dorpsleven van Gaastmeer. Ook nu wonen recreanten de herdenkingsdienst bij. Die horen er in Gaastmeer gewoon bij en zo ervaren ze het zelf ook. Dat is misschien wel de mooiste herinnering aan deze markante predikant.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties