Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiomaandag, 17 december 2007

Oogje in het zeil en gratis groen
Trucs tegen kerstroof uit Friese bossen
Oudemirdum - Met creatieve alternatieven en een extra oogje in het zeil weten boswachters in Fryslân te voorkomen dat er veel groen uit de bossen wordt geroofd voor kersversieringen. Hier en daar wordt nog wel een takje van een boom geknipt of een compleet boompje uitgegraven, maar totnogtoe lijkt het mee te vallen met de ‘kerstroof’, stellen ze.
In Noord-Brabant wordt volop geroofd uit de bossen, bleek dit weekeinde. Voor boswachters daar aanleiding de gebruikelijke controles aan te scherpen. In de bossen wordt nu 24 uur per dag gesurveilleerd. Het lukraak wegknippen van takken en het verwijderen van mos kan het ecologisch systeem in de war schoppen.
In Fryslân is zo’n nonstop-controle overbodig. Veel wordt er niet gestolen uit de bossen, mede dankzij creatieve alternatieven. Zo heeft Staatsbosbeheer in Oudemirdum onlangs twee hoge bomen omgezaagd en de takken, en het groen op een grote bult neergelegd bij het informatiecentrum Mar en Klif. ,,De minsken kinne der gratis guod fan mei nimme”, zegt boswachter G. Hylkema. ,,En dêr wurdt goed gebrûk fan makke.”
Kerstbomen worden er sowieso weinig meegenomen, simpelweg omdat die te groot zijn. ,,De lytskes binne no hiel grut wurden, en wy plantsje gjin nije oan. Der wurdt hjir en dêr fansels noch wolris wat griens fan takken knipt, dat kinne je hast net foarkomme.” Hylkema en zijn collega’s gaan niet extra controleren, zoals in Noord-Brabant. ,,Dat is net nedich. En boppedat, de pakkâns is hiel lyts. Wy lette gewoan wat mear op de stellerij tidens de gebrûklike kontrôles.”
En zo gaat het ook in de bossen rond de Slotplaats in Bakkeveen, vertelt Rombout Bennema van Staatsbosbeheer. ,,Wij hebben het hier nog niet geconstateerd, maar ik moet nog rapportage krijgen over het afgelopen weekeinde.” In Bakkeveen is in de weekeinden altijd toezicht in de bossen. De boswachters letten nu extra scherp op diefstal van kerstgroen. Ook in voorgaande jaren waren er nooit grote problemen, zegt Bennema. ,,Af en toe mist er wel eens een fijnsparretje, maar daar blijft het wel bij.”
Tegen betaling
In het Drents Friese Wold kunnen mensen tegen betaling kerstgroen meenemen, vertelt boswachter Joop Tiemens. ,,Mensen die graag iets willen, kunnen dat aan ons vragen en dan gaat iemand even mee het bos in.” Het blijkt een prima oplossing tegen diefstal: Tiemens heeft tenminste nog geen geluiden gehoord van het roven van groen voor kerststukjes. En dat is wel anders geweest, zegt hij. ,,Maar er wordt heus nog wel eens wat mos meegenomen.” Overigens is dat weinig zinvol: dat mos is na twee uur dood in een kerststukje.
In het Drents Friese Wold staan weinig mooie kerstbomen, zegt hij. ,,Ze zijn niet vol genoeg. Hebben kale of dode plekken omdat ze in de schaduw of heel dicht tegen elkaar aan staan.” De boswachters houden ook daar, net als elders in Fryslân, een extra oogje in het zeil maar controleren niet meer dan gebruikelijk.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties