Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Dossiermaandag, 17 december 2007

Superweekend door de neus geboord
MIK SCHOTS
Hebben wij weer. Is er eindelijk weer eens een superzondag, inclusief zaterdagavond zelfs, met twee wedstrijden waarvoor je desnoods bereid zou zijn te betalen om ze op de televisie in zijn geheel te kunnen bekijken; gaan ze niet door. Hebben de politiebonden bedacht dat juist díe momenten uitermate geschikt zouden zijn om eens stevig te gaan vergaderen over het salaris.
Geen nood, zou je denken. Dat zou de supporters mooi de gelegenheid bieden om zich van hun beste kant te laten zien. Dat zou pas een statement zijn, als er in zo’n weekend dan geen wanklank te horen zou zijn. Supporters uit Rotterdam en Alkmaar en uit Amsterdam en Eindhoven, die broederlijk de wedstrijden tussen hun clubs zouden bezoeken en gezamenlijk beide teams zouden toejuichen, ongeacht de uitslag. Of zelfs alle vier de supportersscharen bij beide wedstrijden. Dat er geen rotje zou knallen na een doelpunt. Dat er geen beledigend spreekkoor zou klinken. Dat er helemaal geen politie nodig zou blijken te zijn om de boel in goede banen te leiden.
Zou dat niet kunnen? Wie zegt dat? Ik geef toe, het is niet erg waarschijnlijk in een land waar Rita Verdonk en Geert Wilders tot de populairste politici van 2007 worden gekozen. Dat geeft op zichzelf al te denken. Maar aan de andere kant, is elkaar uitdagen nog zo aantrekkelijk als je weet dat er geen agenten tussen staan en dat je niet uit elkaar zult worden getrokken als je onverhoopt door die linie heen gebroken bent?
En is het nog wel leuk om herrie te schoppen als de partij ontbreekt die de troetelvijand van álle fanatieke supporters is, tegen wie het heerlijk veilig provoceren is? Ja, ooit dachten de stoere jongens het in een weiland zonder de politie af te kunnen, maar dat is toch geen onverdeeld succes gebleken. Het zou me niet eens verbazen als het opvallend rustig zou blijven als de sterke arm zich schuil zou houden. Hadden ze veel eerder moeten doen, zo’n vergadering, zouden we zeggen als dat het geval zou blijken.
Maar nee hoor, we zullen het nooit weten. De burgemeesters vonden het risico van ongeregeldheden te groot en namen hun verantwoordelijkheid. En de KNVB nam bij monde van voorzitter Henk Kesler juist de onverantwoordelijkheid van de politiebonden op de korrel. Hij sprak van ‘een zwarte dag voor het Nederlandse voetbal’ en ging nog veel verder. ‘Dit tart elke vorm van fatsoen. Ik zou de verantwoordelijke minister Ter Horst willen adviseren deze verwende kerels van de politie geen cent extra te geven.’
Wat de heer Kesler en de burgemeesters natuurlijk ook hadden kunnen doen, was enige creativiteit aan de dag leggen. Als je er dan niet op durft te vertrouwen dat die stoere supporters zich, al dan niet uit angsthazerij, koest houden zonder politie in de buurt, zou je toch ook naar alternatieven voor die politie-inzet kunnen zoeken?
Bij een beetje stroomstoring worden er meteen militairen ingezet ter ondersteuning van de politie, al was het maar om snert uit te delen aan toegestroomde kijkers bij de beschadigde hoogspanningsmast. Die zijn dus wel wat gewend, die militairen. En anders is het een kleine stap van de internationale uitwisseling van scheidsrechters bij topduels in de nationale competities naar de uitwisseling van politiemachten. Hadden er niet snel een paar pelotons Belgische agenten ingevlogen kunnen worden?
Nou ja, waarschijnlijk mogen we dit soort creatieve oplossingen niet verwachten van onze burgemeesters en een KNVB-voorzitter die uitgebreid op vakantie moet om rustig te kunnen nadenken over de opvolging van bondscoach Marco van Basten. Dat klinkt mij overigens ook behoorlijk verwend in de oren.
Uiteindelijk maakt het allemaal niets uit. Zwarte dag of niet, volgende week gaan we gewoon weer voetballen, met alles erop en eraan: bommetje gooien, legioentje van de tegenstander uitdagen en agentje pesten. Dáár verandert zo’n vergadering in ieder geval niets aan. Wedden dat ze trouwens ook die vergadering afgelast hebben, die agenten, nu er niet gevoetbald werd? Of denkt u dat politieagenten zich een - vrij - superweekend laten ontnemen?
Dat zou pas een statement zijn, als er in zo’n weekend dan geen wanklank te horen zou zijn

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

dossier
Familieberichten
Advertenties