Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiozaterdag, 6 oktober 2007

Jonge ouders zoeken rust en ruimte
Trend in de Randstad: naar Fryslân verhuizen

Steeds meer jonge ouders vertrekken uit de grote stad en gaan naar het zuiden van Fryslân, blijkt uit cijfers van het Centaal Bureau voor de Statistiek. Vooral Amsterdammers komen graag naar Fryslân. In 2006 kwamen bijna de helft meer Amsterdammers in het zuiden van de provincie wonen. Naast overwegingen als ‘rust’, ‘ruimte’ en ‘veiligheid voor kinderen’ spelen de huizenprijzen een grote rol. Een woning kost in Amsterdam 3111 euro per vierkante meter, in de regio rond Heerenveen is dat 1772 euro. In de praktijk betekent dat dat jonge ouders met een even hoge hypotheek, een veel groter huis kunnen kopen.

ARNOUD WOKKE
Joure - ,,In Amsterdam woonde ik in een appartementje van zestig vierkante meter. Nu hebben we een vrijstaand huis in Fryslân met een lapje grond erbij. En het kostte hetzelfde.” Lars Zandman uit Joure verhuisde met zijn vrouw en kind van de Jordaan naar Joure. Het is een nieuwe trend: ouders met jonge kinderen laten de grote stad achter zich om in het zuiden van Fryslân te gaan wonen.
Vrienden die bij het gezin Landman op bezoek komen, verbazen zich over zijn nieuwe huis. ,,Ze vinden het echt een kast van een huis, zeker in vergelijking met onze vorige woning.”
,,Het is een trend”, zegt Koos Sinnige, voorzitter van de makelaarsvereniging NVM in Fryslân en makelaar in Joure. ,,Het zijn vooral dertigers en veertigers met kleine kinderen. Die hebben liever dat hun kinderen opgroeien in een rustige omgeving.”
Dat blijkt ook uit vestigingscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Terwijl het totaal aantal mensen dat in het zuiden van Fryslân kwam wonen nauwelijks toenam, kwamen er wel veel meer veertigers in de regio wonen. Het aantal mensen tussen de veertig en vijftig dat zich vestigde in de Zuidwesthoek en in het zuidoosten nam met 13 procent toe. In het noorden van de provincie is er geen stijging van aantal dertigers en veertigers.
Dat komt door de specifieke wensen van de Randstedelingen, denkt Sinnige. ,,Ze wonen dichtbij de snelwegen naar het Westen. En ze willen genoeg voorzieningen in de buurt, zoals winkels.”
Het gezin Zandman maakte de overstap, nadat een jaar geleden een dochtertje werd geboren. ,,We woonden in de Jordaan, in een appartementje. We konden maar met moeite om het bedje van de kleine meid heen komen. Eigenlijk te klein dus.” Bovendien vonden ze de omgeving niet veilig. ,,Straks gaat ze naar school. Daar moet ze rustig met vriendinnetjes heen kunnen fietsen, vind ik. Waar we eerst woonden, denderden de trams door de straat.”
Het is niet alleen de rust en de ruimte, ook de prijzen zijn veel lager. ,,Een mooi huis kopen is hier veel makkelijker mogelijk. Als je in Amsterdam een eengezinswoning wilt kopen, moet je allebei fulltime werken. Die prijzen liggen zo absurd hoog. Gelukkig kan ik ook deels thuis werken met de computer. Dat maakt het een stuk makkelijker.”
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties