Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiozaterdag, 6 oktober 2007

Parnas en Romein in één pand
Leeuwarden ziet Beurs als cultuurpaleis
Leeuwarden - Het centrum voor de kunsten Parnas en poppodium Romein zouden samen verder kunnen in een verbouwde Beurs aan de Wirdumerdijk, de huidige centrale bibliotheek. De gemeente Leeuwarden - eigenaar van het monumentale gebouw - laat onderzoeken of het financieel en technisch mogelijk is van de Beurs een cultuurpaleis te maken.
Wethouder Bleize maakte het plan bekend op de dag dat Romein het nieuwe seizoen in de voormalige Westerkerk begint. Dat het poppodium daar op termijn moet verdwijnen vanwege de aangrenzende woningen, is al langer duidelijk. Met lapmiddelen is geprobeerd om voor dit seizoen de geluidsoverlast binnen de perken te houden, maar op de lange termijn is de Westerkerk als poplocatie onhoudbaar, aldus Bleize.
Omdat ook Parnas vanwege de geluidsnormen niet alle activiteiten in het huidige pand aan het Raadhuisplein kan uitoefenen, lag het zoeken naar een locatie voor beide culturele instellingen samen voor de hand. Volgens Bleize is een aantal opties bekeken: de Beurs kwam als meest interessante naar voren.
Als voordelen noemt de wethouder de loopafstand tot het nieuwe Fries Museum, de goede bereikbaarheid en het ontbreken van woningen in de directe omgeving. ,,Bovendien spreekt de locatie tot de verbeelding. Het lijkt me prachtig als daar straks de hele dag flarden muziek te horen zijn.”

Bibliotheek

Het onderzoek moet ook uitwijzen wat voor de bibliotheek het beste alternatief is. Die is ongelukkig met het huidige onderkomen in de Beurs, omdat het grote gebouw met drie bouwlagen ongeschikt is voor de overgang naar een bibliotheek-nieuwe-stijl met de nadruk op digitale diensten. Een van de mogelijkheden is om niet één nieuwe grote centrale bibliotheek neer te zetten, maar juist te kiezen voor meerdere losse vestigingen in verschillende wijken.
De gemeente wil geen datum noemen waarop het onderzoek klaar moet zijn. Daarvoor zitten er te veel onzekere factoren aan. Wel is duidelijk dat het kwijnende Zalen Schaaf niet bij de grote verhuizing wordt betrokken.
In de loop van november wil de gemeente ook duidelijkheid krijgen over de invulling van het cultuurbeleid van de komende jaren. Het uitgangspunt daarbij vormen de doelgroepen, en niet de instellingen en gebouwen die er al zijn. Scholieren, cursisten, kunstenaars - van binnen en buiten Leeuwarden - krijgen in vier sessies in De Bres de gelegenheid om op stellingen te reageren.
Vragen waar de gemeente een antwoord op wil krijgen zijn: is decentrale huisvesting van de bibliotheek, maar ook van de cursussen van Parnas, een goed idee? Moet het huidige aanbod van cultuur zo blijven? Mag cultuur in de toekomst meer kosten? Zou er elk jaar een cultureel spektakel moeten zijn? Aan de hand van de uitkomsten van de debatten, die de gemeente Cultuurvuur heeft genoemd, moet de cultuurnota 2009-2012 vorm krijgen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties