Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Regiodinsdag, 21 augustus 2007

Onderzoek Radboud Universiteit
Jeugd volgt drankgedrag van ouders
Nijmegen/Leeuwarden - Ouders onderschatten de invloed die zij hebben op het drinkgedrag van hun kinderen. Pubers die thuis mogen drinken van vader en moeder, doen dit ook steeds meer buiten de deur, blijkt uit onderzoek van kinderpsycholoog H. van der Vorst van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Van der Vorst ondervroeg in drie jaar tijd driemaal 428 gezinnen die bestonden uit een vader, moeder en twee kinderen tussen dertien en zestien jaar.
Van der Vorst stelt in haar promotieonderzoek dat bijna alle jongeren in Nederland tegenwoordig drinken. Maar er zijn grote verschillen in de hoeveelheid drank die wordt genuttigd.
Zo blijkt dat jongeren die een vader of beste vriend hebben die veel drinkt, een verhoogd risico lopen om zelf ook een flinke drinker te worden. Dit geldt vooral voor jongens. Jonge meisjes en jongeren die ouders hebben die streng zijn op drankgebruik, worden vaker geheelonthouder of drinken slechts af en toe. Het drinkgedrag van oudere broers en zussen heeft minder invloed, aldus de promovenda.
Van der Vorst keert zich tegen het veelgehoorde advies om kinderen thuis te leren omgaan met drank. Haar onderzoek wijst juist uit dat jongeren die eenmaal beginnen met drinken, steeds vaker het glas heffen, of dat nu thuis is of buitenshuis. En naarmate de ouders soepeler met alcohol omgaan, drinken hun kinderen ook meer.
De kinderpsychologe heeft in haar onderzoek wel gevonden dat ouders invloed kunnen uitoefenen op het drinkgedrag van hun kinderen, zolang die nog niet met alcohol zijn begonnen. Kinderen van ouders die zelf weinig drinken en die strenge regels hanteren, drinken beduidend minder of helemaal niet. Overigens vonden ouders zichzelf in het onderzoek wel veel strenger en oplettender dan ze volgens hun kinderen zijn.

Hersenschade

Voor M. Seuninga van Stichting Verslavingszorg Noord-Nederland is het onderzoek een bevestiging dat de stichting met haar preventieprogramma op de goede weg is. De stichting richt zich het laatste jaar in de campagnes steeds meer op ouders. Op ouderavonden vertelt hij vaders en moeders over de hersenschade die kinderen kunnen oplopen als ze op jonge leeftijd alcohol drinken: tot zestien jaar geen druppel en daarna hooguit mondjesmaat, is zijn stelling. ,,‘Ach wat, we dronken zelf ook’, is vaak de reactie. Maar ze vergeten dan dat jongeren van tegenwoordig veel meer en vaker drinken.”
Ouders onderschatten vaak hun voorbeeldfunctie. ,,Als ouders alcohol zien als iets wat erbij hoort en niet als iets wat bij speciale gelegenheden hoort, dan vinden ze het zelf ook normaal.” Het valt Seuninga op dat de ouders vaak naar anderen wijzen: ‘zij, van de drankhandel’ of ‘de regering’ moeten er wat aan doen. Ik probeer hen te laten inzien dat het aanbod er altijd zal zijn. Om alcoholgebruik terug te dringen moet er juist wat aan de vraagzijde gebeuren.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties