Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Regiodinsdag, 21 augustus 2007

Eind oktober akkoord verwacht
Twee banken praten over stoomtrein
Sneek - De Stichting Stoomtrein Fryslân, die vanaf 2009 een stoomtrein wil laten rijden tussen Sneek en Stavoren, onderhandelt met twee banken over de financiering van de locomotieven en rijtuigen. Het gaat om ING Bank in Groningen en om de Triodos Bank in Zeist.
Het dagelijks bestuur van de Stichting heeft vanmorgen de financieringsaanvraag voor de banken afgerond. Die gaat nog deze week de deur uit, meteen nadat het algemeen bestuur zijn goedkeuring aan het plan heeft gegeven. Voor de aanschaf van de stoomtreinen is volgens stichtingsvoorzitter Max Kooijmans uit Wommels een bedrag van vijf miljoen euro nodig. Het gaat om twee locomotieven, zes personenrijtuigen en een complete dinertrein.
Kooijmans verwacht dat de stichting met een van beide banken tot een akkoord komt. Bij de financiering zijn volgens hem diverse constructies mogelijk. Een daarvan is de leaseconstructie, waarbij de bank eigenaar wordt van de stroomtreinen en die verhuurd aan de stichting. Ook is het mogelijk dat de bank geld leent aan de stichting en dat die netjes rente en aflossing betaalt. De Triodos Bank in Zeist is een bank die een schoon milieu hoog in het vaandel heeft staan. De bank ondersteunt milieuvriendelijke toeristische projecten.

Winterthur

Kooijmans verwacht dat de stichting eind oktober de financiering van de treinen rond heeft. Tegen die tijd zal ook met de fabrikant van de locomotieven en rijtuigen afspraken zijn gemaakt. Op 7 september gaat een delegatie van de stichting naar het Zwitserse Winterthur voor een gesprek met de directie van de machinefabriek. Het toeval wil dat dezelfde fabriek de onderstellen heeft gemaakt van de nieuwe Arriva-treinen, die tussen Leeuwarden en Stavoren en Leeuwarden-Harlingen rijden.

Personeel

Inmiddels is de ook de werving van personeel voor de nieuwe stoomtrein in volle gang. In de afgelopen maanden zijn de vrijwilligers, die zich voor het stoomtreinproject hadden aangemeld, door de werkgroep Personeel, Organisatie en Opleiding aangeschreven. Zo’n honderd mensen hebben gereageerd. Volgens Kooijmans zijn er straks zo’n tachtig vrijwilligers nodig om de stoomtrein te laten rijden.
De aanpassingen van het treintraject Sneek-Stavoren worden betaald door de provincie Fryslân. Het werk wordt uitgevoerd door Prorail en wordt uitgevoerd in het kader van groot onderhoud. De aanpassingen zijn nodig omdat de stoomtrein de dienstregeling van Arriva niet in de war mag schoppen.
De aanpassingen bestaan uit de aanleg van een emplacement op het station bij Sneek en een emplacement op het station in Stavoren. De rails, afkomstig uit Harlingen en Leeuwarden, ligt opgeslagen bij veehouder Klijnstra in Kűbaard.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties