Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Sportdonderdag, 12 juli 2007

Gedevalueerd CH Schiermonnikoog blijft uniek

Schiermonnikoog - De regen van de afgelopen weken zorgde er voor dat de organisatie van het concours hippique op Schiermonnikoog nergens een weiland kon vinden waarop alle onderdelen konden worden afgewerkt. Op het laatste moment moesten daarom de aanspanningen met Friese paarden aan de vaste wal blijven. Maar ook zonder de tuigrubrieken blijft het evenement uniek. Voor de springruiters was het gisteren vooral genieten.

BRAM BURUMA
,,Dit fynst sa op gjin inkeld oar plak”, zegt Nella Bijlsma uit Gytsjerk als zij haar paard de trailer in leidt. ,,Dit moat altyd bestean bliuwe. Dęrom binne wy hjir ek kommen”, zo vult Folkert Kelderman uit Rinsumageest, nog nagenietend van zijn succes, aan.
Beide Friese topruiters steken de organisatie een hart onder de riem. Het hele weekeinde struinden vrijwilligers het eiland nog af om een geschikte locatie te vinden. Het evenemententerrein waar de 39ste editie in eerste instantie zou worden gehouden, viel al snel al af. ,,De beslissing om alles af te blazen, hebben we gelukkig zo lang mogelijk uitgesteld”, vertelt waarnemend voorzitter Eric Bakker. Hij legt uit dat zelfs de mogelijkheid werd onderzocht om het concours op het strand te houden. Bakker: ,,Dat zou uniek zijn. We konden echter geen geschikte plek vinden voor het losrijden van de paarden.”
De enige uitwijkmogelijkheid was een smal weiland aan de Knuppeldam, dat de gemeente ooit aankocht voor nieuwbouw. Maar uiteindelijk vond de gemeente dat toch niet zo’n goed idee. De alternatieve groenstrook bleek te smal voor tuigrubrieken. De enkele aanspanning met Friese paarden die toch de oversteek maakte, verzorgde gisteren de hele middag rondritten over het eiland om de kas van de organisatie te spekken. ,,We moeten maar zien hoe we hier uit komen. Sponsoren van bepaalde rubrieken die niet verreden zijn, willen hun geld misschien terug. Al hebben we nu ook minder onkosten, omdat er minder trailers met de boot over kwamen”, zegt Bakker, die hoopt maar dat er wel een potje overblijft om volgend jaar iets moois van de veertigste editie te maken.
Gesprongen wordt er dus wel. De paardensportliefhebbers en de toeristen zien dat Fries om utens Hilde Woudstra uit Daarle in de klasse Z voor een aangename verrassing zorgt. Met haar negenjarige ruin Mous (v. Limbus) verslaat zij in de barrage Folkert Kelderman op Sir Bali. Het is de eerste keer dat Woudstra met dit paard uitkomt in de klasse Z. ,,En dan meteen foutloos, dat is echt super”, glundert de geboren Harlingse.
Gedreven door de liefde verhuisde zij naar Daarle, waar ze begin dit jaar in het Sallandse met haar vriend en springruiter Henry Stegeman een eigen trainingsstal opende. ,,Maar ik ben nog wel steeds lid van de Waardruiters en daarom mag ik ook altijd nog meedoen met de Friese kampioenschappen”, zegt Woudstra, die afgelopen winter zo in de klasse M achter Hester Klompmaker nog tweede werd op het FK indoor.
Bijlsma is op Schiermonnikoog de enige die het in het klassiek springparcour aandurft in de klasse ZZ. Met Rilja (v. Larouche) moet de Trynwâldster in het progressief parcour Z/ZZ alleen Folkert Kelderman voor laten gaan, die een zucht sneller is. Voor Kelderman is de prestatie van zijn achtjarige ruin Sir Balia (v. Kenwood) een opluchting. De springruiter uit Rinsumageest kocht het paard vier jaar geleden, maar omdat de springruiter twee jaar lang zelf in de lappenmand zat, bleef het paard in zijn opleiding achter. ,,Thús die hy it wol goed, mar bleau bang yn de wedstriden. It liket der op dat hy no wer in stap meitsje kin en dęrom is krekt dit konkoers in moaie gelegenheid om űnderfining op te dwaan.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties