Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiodonderdag, 12 juli 2007

Activisten radicaliseren’
Appelscha - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (Aivd) heeft drie weken geleden gewaarschuwd voor de radicalisering van Respect voor Dieren (RvD), de actiegroep die volgende maand een bijeenkomst voor dierenactivisten in Appelscha organiseert.
In het rapport Dierenactivisme in Nederland schrijft de Aivd dat RvD in een paar jaar is uitgegroeid tot de belangrijkste dierenactivismegroep in Nederland en het afgelopen jaar aan het radicaliseren is. ,,Niet alleen wordt vaker gebruik gemaakt van vermommingen, ook lijkt het aantal bedreigingen en mishandelingen toe te nemen.” Directeuren en aandeelhouders van bedrijven die volgens de RvD op grote schaal dieren misbruiken, zijn het slachtoffer. De Aivd zegt dat er een harde kern is van ‘enkele tientallen’ dierenactivisten die bereid zijn tot geweld om dierenrechten te verdedigen.

Gecriminaliseerd’

De RvD heeft volgens woordvoerder M. Boon niets met radicalisering of terrorisme te maken. De activisten worden ‘gecriminaliseerd’, volgens Boon. Vooral door het CDA, omdat Statenlid Algra de bijeenkomst wil verbieden en Kamerlid Van Haersma Buma heeft datzelfde schriftelijk verzocht aan minister Hirsch Ballin van Justitie.
De christen-democraten zijn aan het liegen en feiten verdraaien, vindt de RvD. Boon vindt het onterecht dat een link wordt gelegd met een bevrijdingsactie in Putten, waar in 2001 dertienduizend nertsen zijn losgelaten door dierenactivisten. ,,Er was daar helemaal geen bijeenkomst. Als wij niet bij elkaar mogen komen, dan vind ik dat een slechte zaak voor de democratie. Met deze beschuldigingen willen ze een discussie over dierenrechten uit de weg gaan.” Volgens Boon gaan de enkele honderden activisten in Appelscha geen acties houden. ,,We gaan gewoon gezellig eten en samen zijn. Ja, we leren dingen die we nodig hebben bij acties. Dat anderen daaruit afleiden dat we gewelddadige acties plannen, snap ik niet.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties