Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiozaterdag, 16 juni 2007

Enorme energiebesparing
Fryslân loopt voorop met donkere nacht
Leeuwarden - Fryslân is koploper in het zo donker mogelijk houden van de nacht. Veel Friese gemeenten zijn hier al tien jaar intensief mee bezig. Dat zegt H. Anker van Dynamicon in reactie op de wens van een Kamermeerderheid om buitenverlichting vaker uit te doen. De gemeenten doen dat niet uit altruïsme, ze besparen er ook flink wat geld mee.
Een aantal Friese gemeenten zegt in korte tijd tientallen procenten te hebben bespaard op de energiekosten van straatverlichting. In veel gemeenten heeft de gemeenteraad het streven naar minder lichtvervuiling en meer energiebesparing gekoppeld aan concrete eisen in een beleidsplan voor straatverlichting. Achtkarspelen stelde er in 2001 een vast; Dongeradeel deed dat in 2004, Skarsterlân heeft er ook een, Sneek en Nijefurd willen er dit jaar een vaststellen, Leeuwarden is ermee bezig.
Er wordt volop geëxperimenteerd met led, de jongste en zuinigste verlichtingsvariant, en met dimlicht. Proeven met infraroodcamera’s (uitvalsweg Leeuwarden richting Hurdegaryp) en, met vogelvriendelijk groen licht (veerdam Ameland), een dijkje langs de weg om vogels in een natuurgebied koplamplicht te besparen (Wommels) en met wegbakens met een led-lampje op zonne-energie (buitengebied Heerenveen) zijn landelijke voorlopers. En dat is al lang zo. ,,Ik herinner me dat toen Philips begon met de productie van dimbare armaturen, de eerste jaren meer dan de helft aan Fryslân verkocht werd”, aldus Anker van Dynamicon, de Nuon-dochter die in haast alle Friese gemeenten de straatverlichting beheert en onderhoudt.

Laatste zetje

Maar dat wil niet zeggen dat de oproep van Kamerleden een domme actie was van politici die niet weten wat er allemaal al gebeurt. ,,Het kan net een laatste zetje zijn voor een gemeente die twijfelt tussen het openhouden van een zwembad en het aanpakken van de straatverlichting.” Wel vindt hij dat de landsoverheid consistenter zou kunnen zijn in het stimuleren. In de tijd van het PLL-stimuleringsbeleid (energiezuinige fluorescentielampen moesten de oude natriumlampen van 50 watt vervangen) kon het zomaar gebeuren dat je je daar als gemeente voor inschreef en dat je dan kreeg te horen dat het subsidieprogramma al was volgeboekt. Dat leidde tot enige scepsis ten aanzien van uitspraken van Haagse politici, aldus Anker.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van vandaag

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties