Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiozaterdag, 16 juni 2007

Zaken opgelost dankzij DNA
Leeuwarden - Twee ernstige zedendelicten, die in 1995 en 2003 veel stof deden opwaaien in Fryslân, lijken alsnog te zijn opgelost dankzij de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut. De sporen die destijds bij de slachtoffers zijn gevonden, blijken te passen bij twee mannen die onlangs voor heel andere zaken zijn aangehouden. Sinds kort worden de DNA-gegevens van (sommige) verdachten en veroordeelden standaard door de databank gehaald.
Een dertigjarige Leeuwarder die op 8 maart op heterdaad werd betrapt bij een inbraak in Burgum, lijkt verantwoordelijk voor een brute verkrachting in de nacht van 26 op 27 december 1995. Een toen 21-jarige vrouw werd in haar eigen slaapkamer misbruikt door een insluiper.
Bij de man werd na zijn recente aanhouding wangslijm afgenomen omdat de politie zijn DNA wilde vergelijken met de sporen die waren gevonden bij een eerdere inbraak in Leeuwarden. De laptop die bij hem thuis was gevonden, leek namelijk wel erg op de computer die bij die bedrijfsinbraak was buitgemaakt. De databank gaf inderdaad een ‘hit’ voor deze inbraak, maar ook voor nog een heel stel andere inbraken en diefstallen en dus ook voor de verkrachting uit 1995. De man heeft inmiddels ook bekend dat hij dit feit heeft gepleegd, aldus het Openbaar Ministerie. Donderdag moet hij terechtstaan voor de verkrachting en voor in totaal elf kraken, gepleegd tussen 2002 en maart dit jaar.

Vlietzaak

Het andere misdrijf dat lijkt opgelost, is de ontucht met een destijds elfjarig jongetje bij het Vliet in Leeuwarden, op 1 december 2003. De jongen werd door een onbekende man meegevoerd naar een stille plek, waar hij onder bedreiging misbruikt werd. Die onbekende man is volgens justitie zeer waarschijnlijk een nu dertigjarige man uit Assen. Zijn wangslijm met DNA-gegevens werd op 6 maart van dit jaar afgenomen in de gevangenis van Veenhuizen, waar de man voor een heel andere zaak een straf uitzat.
Dat gebeurde in het kader van de nieuwe Wet afname DNA bij veroordeelden die bepaalt dat alle gevangenen die langer dan vier jaar moeten zitten, wangslijm moeten afstaan. De man ontkent dat hij het jongetje heeft misbruikt, maar volgens het OM is het gezien de sporen vrijwel onmogelijk dat hij het niet heeft gedaan. Wanneer de zaak voor de rechter komt, is nog niet bepaald.
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties