Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Economiedonderdag, 15 februari 2007

Oikocredit: pas op voor wildgroei
Banken zien kansen met microkrediet

Leeuwarden - Commerciële banken zien grote kansen voor microkredieten. De vraag naar geld voor ondersteuning van microbedrijven in ontwikkelingslanden neemt snel toe. Banken springen hierop in met speciale fondsen. Microkredieten blijken ‘big business’. Oikocredit waarschuwt voor wildgroei.

JOLANDA VAN LEEUWEN
De belangstelling voor microkredieten groeit. Veel arme mensen zien met deze kleine leningen kans om een eigen bedrijfje te beginnen. Steeds meer banken spelen hierop in.
Microkredietorganisatie Oikocredit, opgericht door de Wereldraad van Kerken, waarschuwt voor wildgroei, als partijen zoals banken, hulporganisaties en lokale instellingen niet goed samenwerken bij het opzetten van een kleine onderneming. De speciale microkredietorganisatie Oikocredit pleit ervoor de krachten te bundelen, in het belang van de arme mensen.
Inmiddels zijn er zestig miljoen gezinnen bereikt met microkredieten. Op een internationaal congres in het kader van Global Microcredit Summit is voor 2015 de doelstelling gesteld op een bereik van 175 miljoen gezinnen. De toegenomen belangstelling voor microkredieten is goed nieuws voor deze armsten van de wereld. De uitdaging waar we nu voor staan is om alle krachten goed te bundelen” zegt woordvoerder L. Bos van Oikocredit. ,,Banken, fondsen, hulporganisaties en lokale instellingen moeten zich beperken tot dat waar ze zelf goed in zijn. Lokale instellingen kunnen de op te zetten bedrijfjes beoordelen. Terwijl banken veel financiële kennis te bieden hebben. Met de kennis van alle partijen samen kunnen er goede microkredietprojecten worden opgezet .” Wanneer er geen coördinatie is, bestaat het risico dat de bedrijfjes niet goed van de grond komen.
De wereld van microkredieten is ingewikkeld en loopt over verschillende schijven. De zogenoemde microfinancieringsinstellingen (MFI’s) vormen een belangrijke schakelpositie. Vaak zijn dit lokale financieringsinstellingen. Zij vormen de schakel tussen de op te richten microbedrijven en de grote geldschieters. Deze instellingen hebben de taak om goede projecten te zoeken en de microkredieten zo efficiënt mogelijk te verstrekken.
Banken verstrekken leningen of kopen aandelen van deze MFI’s. De microfinancieringsinstelling krijgt dan de beschikking over geld maar kan ook een beroep doen op de kennis van de banken. ,,Uit ons onderzoek blijkt dat banken steeds meer gaan samenwerken met microfinancieringsinstellingen”, zegt R. Gunther van de ING Groep. ,,En dat is belangrijk voor verdere doorgroeimogelijkheden.”
Microkredieten moeten er uiteindelijk toe leiden dat de economie in een gebied verbetert. ,,Een gezonde financiële sector levert welvaart op voor de bevolking. Investeren in een goed georganiseerd financieel stelsel in een ontwikkelingsland is dus van maatschappelijk belang”, zegt J.W. Ter Avest van de Rabobank. ,,Voor onze bank zijn microkredieten een onderdeel van dit bredere plan”.
De wil om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, is vaak de aanleiding voor banken om naar microkredieten te kijken. ,,Als vervolgens blijkt dat investeren in microkredieten ook commercieel interessant is, snijdt het mes aan twee kanten”, zegt Gunther van ING groep. Hij baseert dat op het onderzoek ‘A billion to Gain’ dat ING mede heeft laten uitvoeren.
Wereldwijd worden twee miljard mensen nog niet bediend door financiële instellingen. Gunther verwacht dat een tot anderhalf miljard van deze potentiële klanten met behulp van microfinanciering wel die gelegenheid kan worden geboden. Hier ligt dus een commerciële groeimarkt voor het bankwezen.
Voor SNS Reaal speelt de belangstelling die pensioenfondsen hebben voor microkredieten een belangrijke rol. ,,Als bank creëer je dan de mogelijkheid en kom je met een passend product op de markt”, zegt T. Gordijn, woordvoerder van deze bank.
,,Ook de particulier kan invloed uitoefenen op de maatschappelijk verantwoorde activiteiten van zijn bank”, vindt Gunther. ,,Door een actieve aandeelhouder te worden of door te investeren in microfinancieringsfondsen.”
Friesland bank investeert niet in microkredieten. De bank doet namelijk geen investeringen in het buitenland, zo liet woordvoerster S. Noteboom weten.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties