Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Sportdonderdag, 11 januari 2007

Ook als reserve vermaakt Rintje Ritsma zich wel op het EK

Collalbo - Een nuchter ,,och”, gevolgd door het minder onverwachte ,,natuurlijk” klinkt uit de mond van Rintje Ritsma. Liever had de schaatser uit Lemmer komend weekeinde in het Italiaanse Collalbo op de baan gestaan als een van de vier Nederlanders op het EK allround. Maar het stond er toch echt, voor de persconferentie van gisteren in het kleine bergdorp: zijn naam, gevolgd door het woordje ‘reserve’. En de 36-jarige Lemster schikt zich in zijn rol.

GERARD BOS
Het is twee dagen voor het begin van het toernooi; traditioneel de dag van de persconferentie van rijders en trainers van de Nederlandse equipe. In het zaaltje in Collalbo ligt een lijstje. Ireen Wüst en Sven Kramer zijn het meest gewild bij de media. Als Ritsma binnenkomt, werpt hij een blik op het papier. Hij knikt genoegzaam: één dagbladjournalist, één radiojournalist en een fotograaf van een tijdschrift vragen iets van zijn tijd. De media-belangstelling is wel eens groter geweest. Dit is het lot van de reserve, maar in die hoedanigheid vermaakt de Lemster zich in Collalbo ook prima.
,,Het is hier hartstikke leuk en het weertje is ook ideaal”, glimlacht Ritsma, terwijl hij uit het raam wijst. Want buiten laat de zon haar stralen neerdalen op Italiaanse bodem. Nee, winters is het bepaald niet in Collalbo. En dat zou wel passen bij een kampioenschap op een buitenbaan. Ritsma weet daar alles van, want de relatie tussen hem en buitenijs is voorwaar geen slechte.
Van zijn zes Europese titels veroverde hij er eentje op een buitenbaan, in Helsinki (1998). Hij won drie van zijn wereldtitels als allrounder eveneens op buitenijs, in achtereenvolgens Baselga di Piné (1994), Inzell (1995) en Boedapest (2001). Daarnaast eindigde hij op de buitenbaan van Gothenburg op een WK eenmaal als derde en eenmaal als tweede.
Ritsma: ,,Toch is het niet zo dat ik iets speciaals heb met dit soort banen. Eens in de zoveel tijd een toernooi op buitenijs is leuk. Maar als er geen indoorbanen waren geweest, had ik al lang niet meer gereden. De snelheid maakt de sport mooi en daarvoor moet je toch in de hal zijn.”
Naar een evenement gaan als lid van een gezelschap van vijf schaatsers en niet weten of-ie wel rijdt; Ritsma heeft vaker met dat bijltje gehakt. Nog geen jaar geleden maakte de Fries deel uit van het vijftal schaatsers van de Olympische achtervolgingsploeg in Turijn. Drie van de andere vier zijn ook tijdens dit EK een ‘ploeggenooot’: Sven Kramer, Mark Tuitert en Carl Verheijen, samen met Wouter Olde Heuvel in plaats van Erben Wennemars. De sprinter plaatste zich wel, maar verkiest uiteraard het WK sprint - volgende week in het Noorse Hamar - boven het EK.

Nuttige trip

Als morgenochtend blijkt dat hij niemand hoeft te vervangen vertrekt Ritsma zaterdag al weer uit Collalbo. Tot nu toe is er geen reden te vermoeden dat een van de andere vier morgenmiddag om één uur niet aan de start van de 500 meter staat. In dat geval zal Ritsma zaterdag geenszins met een nors gezicht zijn biezen pakken. ,,Want ook als ik niet rijdt, is dit een nuttige trip geweest.”
De Lemster richt zich namelijk op de skate off eind deze maand voor een startbewijs op de WK allround. ,,Daarvoor moet ik mijn 1500 meter aanscherpen.” En zoals het een topsporter betaamt, is Ritsma daarom ook uit eigen belang in Collalbo. ,,Ik bereid me als reserve heus net zo goed voor op het toernooi als wanneer ik wél zeker wist dat ik moest rijden. Maar voor mij is dit vooral een ideale voorbereiding op de skate off. Want nog één keer een WK allround in Heerenveen rijden, dat lijkt me wel wat.”
Meer nieuws over het EK schaatsen op pagina 17

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties