Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Sportdonderdag, 11 januari 2007

Europese titel is voor Sven Kramer geen ‘must’

Collalbo - Nationaal is hij jan en alleman inmiddels met twee vingers in de neus de baas in het allrounden, maar waar Sven Kramer dit seizoen internationaal staat is nog moeilijk aan te geven. De schaatser uit Oudeschoot reed iedereen tijdens de Worldcups op de vijf kilometer naar huis, maar de internationale concurrenten waren om verschillende redenen toen nog niet in vorm. Kramer is desalniettemin favoriet voor de Europese titelstrijd van komend weekeinde in Collalbo. Een ‘must’ is de titel niet. De Fries en zijn TVM-coach Gerard Kemkers gaan voor de winst, maar weten dat er ook nog een WK komt.

GERARD BOS
Wie Sven Kramer ook maar een beetje kent, weet dat de man uit Oudeschoot niet het type-schaatser is dat het rustig aan kan doen. In wat voor wedstrijd dan ook, laat staan een Europese titelstrijd. Als Kramer niet volle bak kan of mag rijden, rijdt ’ie liever helemaal niet. ,,Ik moat my wol foar in wedstryd oplade kinne, want oars kin ik better net ride. Dat sjit net op.” Voor de titelstrijd die vanaf morgen op Italiaans buitenijs plaatsvindt, zal het opladen niet moeilijk zijn.
De Fries is met het ereschavot op een EK of WK allround inmiddels bekend. Maar op de hoogste trede stond hij nog nooit. En een internationale titel wil hij maar al te graag. Kramer: ,,Ik rjochtsje my dit jier op fiif grutte saken. De fiif en tsien kilometer op it WK ofstannen yn maart, it WK allround kommende moanne en it EK fan dit wykein.”
Hoewel Kramer nationaal en internationaal tot nu toe dit seizoen de beste indruk van alle eventuele kanshebbers op de Europese kroon maakte, wil het niet zeggen dat de titel al zo goed als binnen is. Want Fabris liet bij de Olympische Spelen in Turijn al zien uitstekend te kunnen pieken op een toernooi in eigen land. En anders is er altijd nog ploeggenoot Carl Verheijen waarmee de Fries rekening moet houden of de Noor Eskil Ervik en andere buitenlanders die het op de heupen krijgen.
Desalniettemin heeft Kramer een goed gevoel overgehouden aan het verslaan van zijn concurrenten tijdens de Worldcups op de vijf kilometer, waarbij vooral de race in Berlijn opviel. Met een gat van enkele seconden en een tijd die net geen nieuw wereldrecord opleverde, zette hij de concurrentie te kijk. Dat iemand als Fabris - net als overigens de Amerikanen Shani Davis en Chad Hedrick - de voorbereiding op het nieuwe seizoen later of anders begonnen, zegt de Fries niet alles. ,,It is net sa dat hy min riid op de Worlcups. Mannen lykas him of Verheijen en Ervik wiene doe echt wol goed.”
Het schenkt zelfvertrouwen, maar op een buitenbaan spelen ook andere zaken een rol. Daar weet Gerard Kemkers alles van, helemaal als het om Collalbo gaat. De coach van Kramer heeft binding met de baan, want hij sleet er in alle stilte de laatste paar dagen van zijn loopbaan. Door zijn Italiaanse partner had hij binding met het land en in Collalbo zou hij een functie krijgen na zijn actieve loopbaan om de boel min of meer te runnen, trainen te geven aan schaatsers, maar ook aan de hockeyteams van Collalbo. Het ging niet door, omdat hij koos voor de fulltime studie aan de ALO.
,,Ik ken dit baantje goed en heb er veel mee”, klinkt het haast weemoedig. Kemkers erkent dat Kramer een grote kandidaat is voor de titel. ,,Maar je weet nooit wat er gebeurt op een buitenbaan, ook hier niet. De elementen gaan ongetwijfeld een rol spelen. Het weer is nu goed, maar van wind kun je altijd last krijgen. Sven kan wel winnen hier en dat zou leuk zijn. Maar vergeet niet dat er ook nog een WK aankomt. Op zijn thuisbaan, met ook Davis en Hedrick die dan mee doen.”
Met andere woorden: hoe welkom de Europese titel ook zou zijn, de wereldtitel is altijd nog een stapje hoger. Het wil niet zeggen dat Kramer er dit weekeinde niet vol voor zal gaan. Want waar de man uit Oudeschoot mee doet, wil hij winnen ook. Of het nu binnen of buiten is, in Heerenveen of in Collalbo.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties