Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiodonderdag, 11 januari 2007

Dennis uit Leeuwarden is echte held
Leeuwarden ,,Ik dacht geen moment na toen ik mijn buurman schreeuwend om hulp uit het raam zag hangen.” Dennis Groen, 31 jaar uit Leeuwarden, haalde op 8 mei van vorig jaar zijn buurman eigenhandig uit het huis, waar een felle brand woedde. Het pand ging in vlammen op. ,,Zoiets doe je impulsief, je denkt er niet bij na. Ik vind het logisch dat je iemand die in nood is, te hulp schiet.”
Dennis is vanaf gisteren ook officieel een held: hij kreeg de hoogste onderscheiding voor Heldenmoed van het Carnegiefonds, uitgereikt door burgemeester Geert Dales in het stadshuis in Leeuwarden. Dat is heel bijzonder; de afgelopen drie jaar kregen niet meer dan drie andere redders-in-nood kregen deze zilveren medaille opgespeld.
,,Het was een mooie zomerse dag en ik was lekker buiten”, vertelt Dennis. ,,Op een gegeven moment zag ik een paar rookwolken een paar straten verderop; ik besteedde er verder geen aandacht aan. Maar de wolken werden steeds zwarter en groter. Toen kwam de buurvrouw op me afrennen, ze riep dat ik snel moest komen.” Het huis aan de Vierde Saskiadwarsstraat stond toen al volop in brand. De 46-jarige bewoner was nog boven; schreeuwend om hulp hing hij uit het raam, hij kon niet ontsnappen aan het vuur. ,,Er stonden wel dertig mensen te kijken en ze deden niets. Daar werd ik best kwaad over. Voor ik het wist had ik een steen in mijn handen en gooide ik beneden een ruit in.”
Hij stapte naar binnen en stond meteen in een dikke, dichte rook. ,,Ik raakte al snel mijn oriëntatie kwijt en moest op goed geluk de weg naar boven zien te vinden. Ik schreeuwde tegen mijn buurman dat hij naar de trap moest lopen.” Met meer geluk dan wijsheid wist Dennis zijn buurman te vinden en naar buiten te slepen. Dit gebeurde allemaal in een tijdsbestek van maximaal tien minuten. ,,Op dat moment dacht ik er helemaal niet bij na. Pas toen ik buiten kwam drong het tot me door. Ik stond te trillen als een rietje.”
De bewoner liep ademhalingsklachten op door de rook. Lichamelijk gaat het nu allang weer goed met de man, maar hij heeft het er nog steeds heel moeilijk mee en bleef daarom gisteren weg bij de plechtigheid.
Dennis zelf had ook een week lang behoorlijk last van zijn longen. Hij praat er laconiek over. ,,Ik rook toch al stevig dus ik ben wel wat gewend.” Dennis kende zijn buurman eigenlijk niet zo goed, alleen maar van gezicht. ,,Ik kom hem nu nog wel eens tegen op straat. Dan begint hij te lachen en geeft me een knikje. Dat doet me heel veel. Woorden zijn op dat moment overbodig.”
Annet Beiman, Dennis’ buurvrouw, heeft hem voorgedragen voor een onderscheiding. ,,Ik vind het heel bijzonder,” zegt ze. ,,Dennis is wat mij betreft een echte held.” Hij is gisteren met een smoesje naar het stadhuis gelokt. Zijn zus had er zogenaamd een belangrijke afspraak met een zakenrelatie en kon geen oppas voor de kinderen krijgen. Of Dennis ze even bezig wilde houden in de wachtruimte. Pas op het moment dat er allemaal journalisten, fotografen en cameramensen binnen kwamen lopen, begint er wat te dagen. Kees en Petra Groen, de ouders van Dennis, staan er trots bij. ,,We hebben onze zoon altijd geleerd om de medemens te helpen,” vertelt Kees. Dennis zelf relativeert. ,,Het doet me wel goed, al deze aandacht. Maar het knikje van mijn buurman vind ik nog veel specialer.”
De stichting Carnegie Heldenfonds Nederland geeft onderscheidingen en beloningen voor redders in nood. Het criterium is hierbij dat de helden met gevaar voor eigen leven voor een ander in de bres zijn gesprongen. Andrew Carnegie, de Schotse zoon van een handwever, werd in de negentiende eeuw in Amerika rijk als staalmagnaat. Bij een mijnramp in 1904 in Pitssburg lieten twee mannen het leven bij een reddingspoging. De redders lieten vrouw en kinderen achter. Carnegie richtte een fonds op om de overgebleven familieleden financieel bij te staan. De Nederlandse tak van het Carnegie fonds geeft voornamelijk onderscheidingen (in plaats van geld) aan helden. Er is een bronzen medaille en een zilveren medaille. Daarnaast krijgen alle redders een getuigschift. In de afgelopen jaren zijn er slechts drie mensen die de zilveren medaille, de hoogste onderscheiding hebben gekregen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties