Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Agendawoensdag, 30 augustus 2006

Klassiek
Jeugd In de Kruiskerk te Burgum geeft de Zuid-Duitse Ansbacher Jugendkantorei om 20.00 uur een concert. Dirigent Reiner Goede bespeelt tijdens dit concert het Van Dam-orgel.
Orgel
Bolsward De Kamper musicus Klaas Jan Mulder geeft dinsdag om 20.00 uur het slotconcert van de zomeravondserie op het A.A. Hinsz-orgel van de Martinikerk te Bolsward. Het betreft een bijzonder concert, dat voor het overgrote deel bestaat uit verzoeken die het afgelopen seizoen verzameld zijn met onder meer werken van Bach, Botazzo, Guilmand, Widor en enkele werken van Klaas Jan Mulder zelf.
Drachten Dinsdag om 20.00 uur geeft organist Martin Zonnenberg een concert in de Grote Kerk te Drachten. Het programma omvat populaire en geestelijke orgelmuziek.
Leens Jacques van Oortmerssen, organist van de Waalse Kerk in Amsterdam, geeft zaterdag om 20.15 uur een concert in de Petruskerk te Leens.
Leeuwarden In de Koepelkerk te Leeuwarden geeft organist A. Doornhein morgen om 20.00 uur een concert. Het concert wordt volgende week donderdag voortgezet door organist Harm Hoeve.
Lemmer Toon Hagen, organist van de Grote Kerk in Zwolle, geeft zaterdag om 20.00 uur een concert op het Ypma-orgel van de Hervormde Kerk van Lemmer. Toon Hagen heeft een evenwichtig programma samengesteld wat zeer goed bij het Ympa-orgel aansluit; hij besluit het concert met een improvisatie.
Menaldum Zaterdag om 20.00 uur vindt in de Protestantse kerk te Menaldum een orgelconcert plaats, verzorgd door de heer A.S. Hoornaar uit Gorinchem. Hij speelt deze avond werken van onder ander Johann Sebastiaan Bach, Jan Bonefaas en Alexander Guilmant.
Pop
Feestfestijn In Stadscafé De Smidte in Workum wordt zaterdag vanaf 21.30 uur een groot festijn georganiseerd met medewerking van feestzangers John Meijer en Just-Alex.
Folk De groep No Sa geeft zondag om 14.00 uur een concert in Theatertuin Sela te Langedijke. No Sa brengt hoofzakelijke instrumentale folkmuziek ten gehore.
Zomerafsluiting Ter afsluiting van het zomerseizoen is er zondag om 15.00 uur in de tuin van museum Princessehof te Leeuwarden een optreden van French Connection, een formatie met twee gitaren en een contrabas, waarbij ook drie stemmen worden ingezet. French Connection speelt een swingrepertoire uit de jaren veertig en vijftig in de stijl van The Mills Brothers en instrumentaal brengt de groep muziek die vergelijkbaar is met die van Django Rheinhardt.
Coverbands De aftrap van de tweede seizoenhelft van de wedstrijd The Clash of the Coverbands 2006 vindt zondag vanaf 19.00 uur plaats in muziekcafé Scooter’S te Leeuwarden. De deelnemers deze avond zijn de bands: Boulevard, No-Way!, LOUP en Suprise.
Seizoensopening De rockband Silver uit Bilthoven opent zaterdag het nieuwe muzikale seizoen van muziekcafé Scooter’S te Leeuwarden. Het optreden van de driemansformatie begint om 22.00 uur.
Quiz Vrijdag om 20.00 uur wordt een popmuziekquiz georganiseerd in muziekcafé Scooter’S te Drachten. Je kunt individueel meespelen maar het is ook mogelijk om je als groep van maximaal vijf personen op te geven.
Feestweek In het kader van de feestweek in Balk treedt de groep Energy vrijdag om 22.00 uur op in de feesttent. Zaterdag om 22.00 uur is de slotavond van de feestweek met een optreden van Hooked on Red in de feesttent.
Feestband Zaterdag tussen 11.00 uur en 17.00 uur treedt de coverband Walrus Gumboots op in het openluchttheater Sparjeburd in de Hemrik. Dit is de laatste voorstelling onder het motto Simmer yn ’t bosk. Walrus Gumboots is een feestband met muziek uit de sixties, seventies, eighties en de nineties.
Theater
Festival Het PostKOEts Festival, een initiatief van Stichting OPES i.o. (Ons Eigen Posthuis) in samenwerking met het Posthuis Theater Heerenveen, is van start gegaan. Met een keur aan voorstellingen in Nieuwehorne, Tjalleberd, Jubbega, Joure en Heerenveen wordt een gezamenlijk beeld gegeven van alles wat er op het gebied van podiumkunst wordt gemaakt. In een tent in Jubbega wordt vrijdag van 10.30 uur tot 15.00 uur de workshop Maak je eigen voorstelling gegeven, om 15.30 uur is de jeugdtheatervoorstelling De Koekenbakkers te zien en om 19.30 uur wordt er een familieprogramma georganiseerd met Willehuske (Friese Folk) en Healwiis (cabaretesk quiz programma). Zaterdag om 10.00 uur wordt de workshop vervolgd en is om 15.00 uur de voorstelling Gijs & Guus - wereldberoemd! te zien en om 16.00 uur is er een eigen voorstelling te bekijken. In het Posthuis Theater te Heerenveen gaat vrijdag om 20.00 uur Toneelgroep Sater aan het werk met een leesrepetitie van de voorstelling De Fagina Monologen. Rond het theater zijn vrijdag om 14.00 uur kijken de voorstellingen Verhalenboot en Het kleinste Theater van Nederland, om 15.00 uur staat er een verrassingsvoorstelling op het programma, om 17.00 uur speelt de groep Non Melting Icecream Band en om 20.30 uur speelt in de tent Enzo Theatermakers de voorstelling De Daad. Zaterdag wordt in Heerenveen bij het Posthuis Theater de Open Friese Kampioenschappen Living Statue gehouden, om 13.30 uur, 14.30 uur, 15.30 uur en 16.30 uur is er de voorstelling de Verhalenboot, om 14.00 uur is in de tent de try-out van Tomke en Romke sykje in pake en om 16.00 uur speelt Enzo Theatermakers de voorstelling De Daad. Na afloop is er op het water een afsluitend spektakel door Jaap Ferwerda is samenwerking met Zog.
Poppentheater In het Poppentheater Jan Doedel in Tjerkgaast speelt zaterdag, zondag en volgende week woensdag om 15.00 uur de voorstelling over de vis Bloep Bloep. Bloep Bloep zou zich als een vis in het water moeten voelen maar hij is ongelukkig en huilt tranen met tuiten. Zo erg zelfs, dat het water waarin hij leeft dreigt te overstromen. Muzikant Hoempapa heeft een dagje vrij en geniet van het water. Maar daar komt helaas niet zoveel van terecht....
Water Theater The Caravan Stage Company laat in de voorstelling Vanishing Currents dialoog, poëzie, dans, luchtacrobatiek, circus, vuur en special effects samensmelten tot een visionaire voorstelling. Het schip de Amara Zee is omgetoverd tot een gevangenisschip met containers waarin vijf personen zitten opgesloten. Elk komt uit een land van conflicten, verwoesting en verwarring. De voorstelling is vrijdag, zaterdag en zondag om 21.00 uur te zien aan de Westerkade bij De Harmonie te Leeuwarden.
Concert De Gebroeders hebben al zeven jaar lang het publiek in heel Nederland de hoofdrol laten zingen in hun meezingspektakel. Meezingspektakel 5 is een vrolijke muziekshow, waarbij het publiek de liedjes vanaf het eerste nummer uit volle borst mee mag zingen. De Gebroeders treden zaterdag om 20.15 uur op in het Posthuis Theater te Heerenveen.
Stoarm Stap mei Tryater op de pont en faar mei nei it Starteilân yn Snits. Yn in grutte tinte binne jo tsjûge fan it ferhaal oer ús ûntsteansskiednis De grutte stoarm/De grote storm; yn 1287 helle de grute Luciafloed Fryslân en Hollân foergoed útinoar. Tûzenen minsken kamenom , huzen en hiele doarpen ferdwûnen en de algemiene taal fan it Swin oan Denemarken wie net langer it Frysk. It ferline waar weifage en dat wie foar ús lân it begjin fan de Nederlânske skiednis. Regisseur Rieks Swarte makke mei grutte en lytse poppen, rekwisiten, toanielspilers en in muzikant in rampe-epos. Dichteresse Albertina Soepboe skreau in hast mytyske tekst oer minslike oandrang en it ûnûntkombere geweld fan de natuer. De foarstelling wurdt twatalich spile, Frysk en Nederlânsk, freed en sneon om 20.30 oere, Starteilân fan Snits.
Iepenloftspul
Jorwert Yn de Notaristún fan Jorwert wurdt freed, sneon, tiisdei en nije wike woansdei om 21.00 oere it stik Alles út - the full monty. In hilarysk sosjaal drama dat yn Jorwert spile wurdt yn in rezjy fan Romke Toering. The full monty spilet him ôf yn Sheffield, eartiids de brûzjende stêd fan de stielyndustry mar no ’t de yndustry fuort is, in stêd mei grutte wurkleasheid.
Dans
Flamenco Flamencodocente Astrid Boekema organiseert een aantal gratis proeflessen flamencodansen. Wie wil kennismaken met deze dansvorm, kan volgende week op dinsdag terecht in de Emmahoeve in Workum, op woensdag in De Klameare in Grou en op donderdag in De Boei in Harlingen. De demonstraties beginnen om 18.30 uur.
Overig
Schilderijenuitleg Ter gelegenheid van de afsluiting van de lopende tentoonstelling How to stop whining and start living van William Monk in het Fries Museum, wordt zondag in Buro Leeuwarden (ingang via het Fries Museum) een middag over William Monk gehouden. Dominic van den Boogerd, directeur van De Ateliers in Amsterdam, vertelt over Monk en over De Ateliers en publiek wordt van harte uitgenodigd om mee te praten en vragen te stellen. De middag begint om 15.00 uur.
Lezing Roel Cazemier, presiderend voogd van het Sint Anthoon in Leeuwarden, en kunstschilder Douwe Elias vertellen volgende week woensdag in de raadszaal van het gemeentehuis te Leeuwarden over de bijzondere door het gasthuis aan de gemeente Leeuwarden geschonken portretten van de Oranjes. De lezing begint om 20.00 uur.
Dichter Wie wordt de eerste DongeraDichter oftewel de eerste stads- en streekdichter van Dongeradeel? Zaterdag wordt dit bekendgemaakt tijdens de verkiezing Dongeradichter 2006/2006 in de IJsherberg in Dokkum. De verkiezing begint om 20.15 uur.
Gedichten De nieuwe gedichtenbundel van Jan Kleefstra wordt zaterdag om 15.00 uur gepresenteerd in de Skuorre Teatertún te Rijs. Medewerking aan deze presentatie wordt verleend door dichter/beeldend kunstenaar Elmar Kuiper, de band Sola, duo Josje en Nout en Jan en Romke Kleefstra.
Radiomarathon Radio Middelsé uit Sneek start de opening van het nieuwe seizoen met een open huis vanaf 7.00 uur tot zaterdag 7.00 uur. Radiopresentator Henk Schippers vermaakt de luisteraars 24 uur lang aan één stuk door met muziek, sketches, interviews en praatjes. Tijdens de marathonuitzending komen verschillende gasten aan het woord, zoals Piter Wilkens, Mirjam Timmer, Syb van der Ploeg, Peter Tuinman en Rense Westra. Zaterdag houdt Radio Middelsé op de braderie te Stiens vraaggesprekken met bezoekers en standhouders.
Boekejûn Op de folgjende data binne sutelers út de ferskate plakken mar ek oare belangstellenden wolkom op ’e ferskiedene Boekejûnen in Fryslân. Moandei yn Kafee De Freonskip yn Blauhûs mei skriuwer Hylke Speerstra, tiisdei yn ’e bibleteek fan Grou mei skriuwster Simy Seventer, nije wike woansdei yn ’e bibleteek fan Koudum mei skriuwsters Auck Peanstra en Riemkje Hoogland en nije wike tongersdei yn ’e bibleteek fan Burgum mei skriuwer Henk Wolf. De boekejûnen begjinne om 20.00 oere en de presintaasje is alle kearen yn hannen fan Joop Boomsma en de muzyk wurdt fersoarge troch Sytse van der Werf en Johan Keus.
Kunstroute Een groep amateurkunstenaars organiseert deze zomer voor de zesde keer een culturele open atelierroute rondom het Bergumermeer in Fryslân. De (fiets)route heeft een lengte van ongeveer 30 kilometer en kan elke eerste zaterdag van de maand worden gereden, de laatste op zaterdag 7 oktober. Langs de route, die verkrijgbaar is bij diverse VVV’s, bibliotheken en campings in Noord-Fryslân liggen zeventien locaties met werk van 26 deelnemers. De route en meer informatie is te vinden op www.keunstichomemar.nl.
Kunstroute Aan de rand van Fryslân ligt het Bildt; een gebied waar Rembrandt trouwde met zijn muze Saskia Uylenburgh. Ook hedendaagse kunstenaars laten zich graag inspireren door de omgeving van het Bildt, het buitendijks land en het Wad. Tijdens het Slikwerk-weekend, komende zaterdag en zondag., zijn in het Bildt 32 kunstlocaties tegelijk geopend voor publiek van 11.00-17.00 uur waar het publiek vrijblijvend een kijkje kan nemen en kennis kan maken met het gevarieerde aanbod aan kunst en cultuur in deelnemende ateliers, galerieën en kleine musea.
Kunstmarkt Zaterdag vanaf 11.00 uur wordt in het centrum van Dokkum alweer voor de dertiende keer de Kunstmarkt gehouden. Ook de plaatselijke galerieën zijn op deze dag voor publiek geopend en shantykoor De Slykstappers verzorgt deze middag her en der optredens.
Kunstveiling Veilinghuis Ald Fryslân in IJlst organiseert maandag, dinsdag en volgende week donderdag vanaf 19.15 uur een kunstveiling. Er komen ongeveer drieduizend stukken onder de hamer, variërend van olieverfschilderijen en plateel tot porselein en klokken.
Goede doelen Zaterdag wordt op het Museumplein te Drachten van 12.00 uur tot 16.30 uur een Goededoelenplein ingericht. Het plein komt vol te staan met informatie-, hobby- en boekenkramen over onder andere adoptie, mensen in nood, mensen die vervolgd worden, ontwikkelingshulp op het gebied van gezondheid, onderwijs en noodhulp terwijl de gospelrockband The Outburst uit Drachten een optreden verzorgt vanuit een open vrachtauto. Op De Dam treedt de rockband Changed uit Ee op en ook de werkgroep Er Is Hoop, bekend van diverse relimuziekfestivals, verzorgt met muziekgroepen diverse optredens.
Open Dag Vrijdag houdt beeldend kunstenaar Alien de Bruin van 10.00 uur tot 21.00 uur open huis in het atelier aan de Haedstrjitte 74 te Reduzum.
Speeldag In It Damshûs te Nij Beets wordt zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur de jaarlijkse Boartersdei gehouden. Een kinderspeeldag met een historisch karakter waarbij allerlei ouderwetse spelactiviteiten voor de jeugd op het programma staan.
Aankondigingen voor Uit deze week dienen uiterlijk twee weken vóór publicatie binnen te zijn bij het redactiesecretariaat (secretariaat@frieschdagblad.nl). Tevens is de uitagenda op onze website www.frieschdagblad.nl te zien!

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties