Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Geloof & Kerkwoensdag, 30 augustus 2006

Eerste officiële kerk geopend
Koerden verspreiden Evangelie
LODEWIJK BORN
Amersfoort - Tienduizenden christenen zijn de afgelopen jaren uit Irak weggevlucht. Weg van het geweld dat oplaaide na de val van het regime van Saddam Hussein. Vanuit het noorden, in Koerdistan, komen echter andere berichten. Door inzet van een Interserve-werker is er een verbeterde samenwerking met de Koerdische bevolking, om te zorgen voor verspreiding van christelijke literatuur.
Interserve is een internationale, interkerkelijke zendingsorganisatie met vijftien zelfstandige nationale kantoren. Interserve-kantoren bevinden zich niet alleen in traditionele zendende landen; ook in Azië en het Midden-Oosten zijn er diverse kantoren geopend.
Vanuit één van de landen in het Midden-Oosten coördineert Interserve-werker ‘Sven’ - een schuilnaam - de literatuurverspreiding in Libanon, Syrië, Jordanië en Irak. ,,Dit proces is al een aantal jaren aan de gang”, vertelt Inge-Margriet Bijl van Interserve Nederland.
Christenen verspreiden undercover christelijke literatuur onder de bevolking. Op die manier zouden nu al duizenden christelijke boeken het land zijn ‘ingesmokkeld’. ,,Dan moet je denken aan kinderbijbels, gewone bijbels, bijbelse platen en andere lectuur. Van de mensen die dit doen is niet bekend dat ze christen zijn.” Lokale teams voeren het werk ter plekke uit. Regelmatig ontmoet een Nederlandse Interserver zijn Irakese collegas in Noord-Irak op een geheime locatie. Zij komen uit Bagdad en andere steden naar hem toe om te praten over de toekomst van Irak in het algemeen en de christenen in het bijzonder.
Sven heeft grote bewondering voor de christenen die hun leven wagen, vertelt hij in de nieuwsbrief van Interserve. ,,Mijn collega’s in Irak zijn helden, want ze reizen onverstoorbaar door een groot deel van het land om boeken en bijbels te verspreiden.’’
In Noord-Irak hebben Koerden onlangs een eigen kerk geopend. Het gaat om de eerste officiële geregistreerde kerk van de Koerden. Vooral het noorden is sterk in ontwikkeling omdat het daar - in vergelijking met de rest van het land - nog relatief veilig is, vertelt Bijl. De christenen worden er min of meer gedoogd.
,,Helaas blijven het midden en zuiden van het land achter.” Dit komt onder andere door de aanslagen, die bijna dagelijks op de tv te zien zijn. In die delen van Irak woedt een hevige strijd tussen Amerikanen, sjiieten en soennieten, in het noorden ontwikkelen de Koerden hun eigen staat met een eigen leger en politie.
De Koerden hebben een zekere mate van autonomie. Ze vormen 20 procent van de totale Iraakse bevolking. Ze hebben een eigen taal, het Koerdisch, en een eigen cultuur. In het Iraakse deel van Koerdistan wonen ongeveer zes miljoen Koerden. De Koerden zijn overwegend soennitisch. Na de val van Saddam Hussein hebben vele protestantse kerkgenootschappen de gelegenheid aangegrepen om zelfstandig te worden. De machtswisseling bood ongekende mogelijkheden voor groei en ontwikkeling van de kerk. Aan die positieve wending kwam snel een eind toen het geweld toenam, ook tegen christenen. Velen zijn als gevolg daarvan weggetrokken.
Nu houden kerken en christenen zich bijzonder rustig en opereren zij ondergronds, meldt Interserve. Zo is het aantal kerkdiensten fors verminderd. Kwamen kerken voorheen vijf keer per week samen, nu is dat nog maar één maal. Het is dan ook van groot belang dat christenen zelf de Bijbel kunnen lezen en bestuderen. Daarom is de behoefte aan goede literatuur sterk toegenomen. Het gebied dat het huidige Irak inneemt is vrijwel hetzelfde als het vroegere Mesopotamië, het land tussen de rivieren Eufraat en Tigris. Het land Irak kent een redelijke groep christenen, verdeeld in orthodoxe, katholieke en protestantse kerken.
In totaal zijn er, zo schat Interserve, ruim 500.000 christenen. Ongeveer 2 procent van de totale bevolking van 25 miljoen. Tijdens het regime van Saddam Hussein werd van de protestantse kerken alleen de Presbyteriaanse Kerk erkend. Andere kerkgenootschappen functioneerden ondergronds.
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties