Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Geloof & Kerkwoensdag, 30 augustus 2006

Zware tijden voor Nes Ammim
In een klap het voortbestaan in het geding

Nes Ammim liet onlangs weten dat de kibboets financieel zwaar getroffen is door de oorlog tussen IsraŽl en Libanon. Ada Bres is vrijwilligster in Nes Ammim en woont er samen met haar man. Karla Bosman heeft vier jaar in Nes Ammim gewoond en kwam deze zomer voor ruim vijf weken naar Nes Ammim met de bedoeling daar haar vakantie te door te brengen. Het liep heel anders.

ADA BRES & KARLA BOSMAN
De kibboets ligt twintig km verwijderd van de grens met Libanon en vijf km van de Middellandse Zee. Toen op 12 juli de ongeregeldheden tussen Hezbollah in Libanon en IsraŽl begonnen, waren er zoín twintig vrijwilligers in het dorp. Een enkeling, voor wie het verblijf in Israel sowieso al ten einde liep, vertrok. De rest is gebleven, bijgestaan door enkele vakantiegangers, die besloten de inwoners van het dorp juist in deze periode van oorlog niet te verlaten.
Bijna vijf weken hoorden we dag en nacht de bombardementen in Libanon en het loeien van sirenes en het inslaan van de katjoesja-raketten in onze nabije omgeving. Veel tijd brachten we in de schuilkelders door.
Naar gelang het geweld aanhield, raakte het noorden meer en meer verlaten. Winkels en bedrijven sloten hun deuren. Het was een spannende en onveilige tijd.
Toch heeft deze periode ons ook veel positieve dingen gebracht. Mensen in het zuiden van het land boden ons hun huis aan om even op adem te kunnen komen. Er was veel saamhorigheid. We baden samen voor de situatie in IsraŽl en Libanon. We kregen enorm veel steun van onze achterban.
Vele malen werd ons toen - en nog steeds - door mensen uit de omtrek gevraagd: ,,Waarom blijven jullie?Ē Als ze dan hoorden dat we solidair willen zijn, ook in moeilijke dagen, dan waren ze daardoor geraakt. Juist als het tegenzit hebben mensen vrienden nodig, die er voor en met hen zijn.
Temidden van de onrust hebben we ook geprobeerd iets te doen. Mensen opbellen, of even bij iemand langs gaan als het rustig was. We bezochten kinderen in een kibboets en een Arabisch dorp en brachten een klein cadeautje mee als teken van meeleven. Het was een zware maar ook een bijzondere tijd.
Mentaal werkt de afgelopen periode bij sommigen van ons nog door. De spanning komt er nu uit door ziek te worden of onrustig te slapen en angstig te dromen.
Ook in financieel opzicht eist de oorlog zijn tol. Nes Ammim draait economisch op het guesthouse. Alle reserveringen voor juli en augustus zijn echter geannuleerd. Doorgaans komen er veel IsraŽlische gasten omdat we een kosjere keuken hebben, en de zomermaanden vormen daarbij het hoogseizoen. Door de huidige omstandigheden zijn we echter alle inkomsten misgelopen.
Nes Ammim was net bezig om uit het financiŽle dal, veroorzaakt door de intifada, omhoog te klimmen. Maar deze oorlog heeft Nes Ammim financieel zoín klap gegeven dat het voortbestaan in het geding komt. Salarissen van lokale werknemers moeten uitbetaald worden en installaties zoals aircoís in het guesthouse zijn hard aan vernieuwing toe.
De visie is springlevend en de mensen die in Nes Ammim wonen en werken, willen er voor gaan. Zij hebben vaak goede banen in Nederland opgegeven om hier enige jaren als vrijwilliger te wonen en te werken. We verwachten versterking van nieuwe vrijwilligers in september. Meerdere kort- en langverbanders zijn van harte welkom. Nes Ammim heeft in de 43 jaar van haar bestaan meerdere oorlogen en moeilijke tijden meegemaakt. Nu moet er hard gewerkt worden om een doorstart voor Nes Ammim mogelijk te maken.
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties