Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiowoensdag, 30 augustus 2006

Protestbrief Noordelijke provincies: Energieregio op de wip
Leeuwarden - Regionale bestuurders voeren de druk op om het schrappen van de subsidieregeling voor groene stroom van tafel te krijgen. Minister Wijn brengt met zijn besluit de ontwikkeling van Fryslân en de andere noordelijke provincies tot energieregio in gevaar. Dat melden de bestuurders in een boze brief. De gemeenten roepen de Tweede Kamer op het besluit terug te draaien
De dagelijkse besturen van Fryslân, Groningen, Drenthe en Noord-Holland wijzen minister Wijn erop dat zijn maatregel het vertrouwen van ondernemers en organisaties die investeren in duurzame energie ernstig heeft geschaad. ,,Dat heeft nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van deze provincies tot een energieregio onder de vlag van Energy Valley”, laten de provincies weten. Het abrupt stopzetten van de Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP) heeft negatieve gevolgen voor tientallen projecten gericht op biobrandstoffen, biogassen en windenergie, schrijven ze. Projecten op het gebied van mestvergisting zijn zelfs meteen van de baan.
Eerder klaagden de provincies in IPO-verband (het interprovinciaal overleg) al dat Wijn met zijn streep door de MEP-subsidie afspraken op het gebied van windenergie schendt. Zaterdag beschuldigde Fries gedeputeerde Bijman zijn CDA-collega in Den Haag in het Friesch Dagblad nog van onbehoorlijk bestuur. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft inmiddels laten merken niet gelukkig te zijn met Wijns besluit.
De colleges van de noordelijke provincies schrijven verder de motivatie van het besluit van Wijn moeilijk te begrijpen. Die stelt dat met de huidige subsidieaanvragen de doelstelling van 9 procent duurzame energie in 2010 wel wordt gehaald. De noordelijke provinciebesturen zien dat echter slechts als eerste stap naar een duurzame energievoorzieinig over vijftig jaar. ,,Om die doelstelling te halen is vertrouwen in de overheid bij initiatiefnemers van duurzame energieprojecten doorslaggevend. Dat vertrouwen wordt met dit besluit om zeep geholpen.”
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept de hulp in van de Tweede Kamer. Volgens de VNG worden door het besluit van Wijn ,,volkomen onverwacht de bestuurlijke afspraken met gemeenten en provincies eenzijdig geschonden en ontstaan nadelige gevolgen voor het toekomstige duurzame energiebeleid”. Ondernemers, en ook gemeenten die in duurzame energie investeren worden gedupeerd. De VNG pleit voor op zijn minst een knelgevallenregeling voor projecten die al een bouw- of milieuvergunning hebben aangevraagd.
Wethouder Rodenhuis (PvdA) van Nijefurd heeft persoonlijk de Tweede Kamer aangeschreven. Volgens hem worden in Nijefurd enkele bedrijven ernstig gedupeerd door de onverwachte maatregel van Wijn.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties