Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiowoensdag, 30 augustus 2006

Premies verzekering SKS-skūtsjes mogelijk omhoog
Leeuwarden - Skūtsjeverzekeraar Efm Verzekeringen uit Meppel gaat mogelijk de premies voor de skūtsjeverzekering van de SKS-schepen verhogen. Directeur J. Visser van de verzekeringsmaatschappij zegt zich te beraden over een premieverhoging, nu de schadegevallen groter worden.
Aanleiding voor zijn overwegingen vormen de prijzige schadegevallen tijdens de competitie van de Sintrale Kommisje Skūtsjesilen (SKS). ,,De verhouding tussen de premies en de uitgekeerde schade is al jaren slecht”, zegt Visser van Efm. ,,Het is niet zozeer dat het aantal schadegevallen toeneemt, maar wel de omvang van die schades.”
Een skūtsjecommissie betaalt gemiddeld 1500 euro aan verzekeringspremie. Eigenlijk zou die premie omhoog moeten, zegt Visser. Deze zomer deden zich enkele knallende aanvaringen voor in de SKS-wedstrijdenreeks. Vooral de aanvaring van Bolsward op het Jouster skūtsje kwam hard aan. Schipper Allard Syperda van Joure moest door de averij noodgedwongen de wedstrijd verlaten. Hoe groot de schade van alle aanvaringen bij elkaar is, is nog niet duidelijk, zegt Visser. ,,Pas als het seizoen voorbij is en de skūtsjes weer op de helling liggen, wordt vaak de schade opgemaakt en worden onze experts erbij geroepen”, legt Visser uit. ,,Vaak gaat het om schade aan de casco’s.” Inmiddels hebben diverse skūtsjeorganisaties al schade gemeld.
Afhankelijk van het schadebedrag wordt de premie verhoogd. ,,Het is dus nog even afwachten”, zegt Visser. Het eigen risico voor de eigenarenstichtingen is de afgelopen jaren verhoogd naar 750 euro. ,,Onze ervaring is dat de meeste commissies zoveel mogelijk zelf de boel proberen te herstellen. Het zelfredzaamheidgehalte is erg groot. Alleen de grotere schadegevallen komen bij ons binnen.”
Eén maatschappij
Alle veertien SKS-skūtsjes zijn bij één maatschappij verzekerd. Efm ontstond door fusie van maatschappij Eensgezindheid uit Hasselt en de Friesche Maatschappij te Heerenveen. De meeste skūtsjes waren voorheen verzekerd in Hasselt. Visser: ,,We zijn er best trots op dat we alle SKS-schepen in portefeuille hebben. Daarom hoeven we ook niet te verdienen aan de skūtsjepremies, maar als de schade de spuigaten uitloopt, moeten we wel ingrijpen.”
De Efm is een coöperatie. De maatschappijen werden indertijd opgericht door groepen schippers die gezamelijk hun schepen tegen risico’s die hen bedreigden wilden verzekeren.
Henk Doevendans, voorlichter bij de SKS, zegt dat zijn organisatie geen beeld heeft van de hoeveelheid schade. ,,Dat giet lokkich allegearre būten śs om.” Het verbaast hem overigens niet dat de schadegevallen de afgelopen jaren veel omvangrijker zijn geworden. ,,Der wurdt hieltyd fanatiker syld”, constateert Doevendans.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties