Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Economiewoensdag, 23 augustus 2006

Twijfels blauwtong Fryslân houden aan
Lelystad - De onzekerheid over de ziekte blauwtong in Fryslân houdt nog even aan. Bij een eerste test heeft onderzoeksinstituut CIDC in Lelystad de aanwezigheid ,,niet eenduidig” vast kunnen stellen, aldus een woordvoerster van het ministerie van Landbouw vanmorgen.
Voorzitter A. de Vries van de afdeling Mid-Fryslân van landbouworganisatie LTO Noord stelt dat de eerste uitslagen negatief zijn. Hij wijst erop dat de politiek belang heeft bij het voorlopig instandhouden van het landelijk exportverbod. Als er geen gevallen van blauwtong buiten Limburg bekend zijn, zou het exportverbod voor het Noorden opgeheven kunnen worden.
Het ministerie van Landbouw ontkent dat politieke belangen een rol spelen. ,,Wij willen zo snel mogelijk het exportverbod voor het Noorden opheffen, maar wel op zo'n manier dat onze betrouwbaarheid in de wereld in stand blijft”, zei een ministeriewoordvoerster vanmorgen.
De geteste bloedmonsters zijn afkomstig van schapenhouder Jolle Tjalsma uit Tersoal. Hij verloor de laatste maanden tientallen lammeren aan een geheimzinnige virusziekte. Toen in Limburg de ziekte blauwtong werd vastgesteld, keek diergezondheidsorganisatie GD Deventer ook naar oudere verdachte gevallen van virusziekten in Nederland. Daarvoor hield niemand rekening met de uitbraak van blauwtong in Nederland. De ziekte die vooral schapen treft, kwam tot nu toe alleen voor in Zuid-Europa.
Vrijdag werden nieuwe bloedmonsters genomen bij de Friese schapenhouder. Bij een eerste test is gebleken dat er geen sprake is van blauwtong. De schapenhouder heeft ongeveer 150 schapen. Volgens De Vries heeft de boer alle moeite gedaan om de oorzaak van de sterfgevallen onder zijn schapen te achterhalen.
De blauwtongziekte werd vorige week vastgesteld bij een aantal bedrijven in Zuid-Limburg. Maandag maakte het ministerie van Landbouw bekend dat er twee verdenkingen van blauwtong zijn in het Zuid-Hollandse Woerden en bij een schapenhouder ,,bij Sneek”.
De Vries van LTO Mid-Fryslân wijst erop dat het ministerie de verdenkingen buiten Limburg gebruikt om het landelijke exportverbod te verdedigen. Dat verbod is strikt genomen niet nodig. Het ministerie liet al eerder via een woordvoerder weten dat het exportverbod geldt, om alle reputatieschade voor Nederland te vermijden.
Bestrijdingsmiddelen
Gisteren maakte het Landbouwministerie bekend dat veehouders voor de bestrijding van blauwtong tijdelijk twee bestrijdingsmiddelen mogen gebruiken, die tot nu toe verboden zijn. De verwachting is dat de vloeistoffen vanaf morgen beschikbaar zijn.
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties