Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiowoensdag, 23 augustus 2006

Lang niet elke gemeente doet mee aan verplichte ceremonie voor Nederlanderschap
‘Naturalisatiefeest is slecht gepland’

Leeuwarden - De eerste nationale Naturalisatiedag vindt morgen plaats. Dan zijn gemeenten voor het eerst verplicht om een ceremonie te organiseren voor mensen die dit jaar het Nederlanderschap hebben verkregen. Maar ondanks die verplichting houden niet alle Friese gemeenten een ceremonie.

ARNOUD WOKKE
,,Het is gewoon vakantie. In het Westen is het geen vakantie meer, maar in het Noorden kunnen we niet zomaar zo'n dag organiseren. Veel mensen zijn op vakantie.” E. Krikke van de gemeente Leeuwarden legt uit waarom morgen in de Friese hoofdstad geen ceremonie is. ,,We hebben het verplaatst. We doen het nu op 30 oktober.” Dan worden niet alleen de honderd mensen uit Leeuwarden die sinds 1 januari zijn genaturaliseerd voor een ceremonie uitegenodigd, maar ook de mensen die na 1 oktober hun Nederlanderschap verkrijgen en verplicht zijn te komen.
J. Lautenbach van de gemeente Harlingen begrijpt niet dat de gemeente Leeuwarden dit zomaar kan doen. In Harlingen staat wel een ceremonie op het programma. ,,Weliswaar een kleine. Het duurt een uurtje. Maar het kon ook niet anders, want het valt midden in de Visserijdagen. Daarom hebben we het kort gehouden.” Als Harlingen had geweten dat het ook verplaatst kon worden, hadden ze dat ook gewild. ,,Nu hebben we het toch gepland, maar we hebben het razend druk.” Volgens Lautenbach kan het ook helemaal niet. ,,Het stond duidelijk in de brief van het Ministerie van Vreemdelingenzaken dat het op 24 augustus moest.”
Volgens Krikke is het ,,gewoon gemeld aan het Ministerie” dat het feest was verplaatst. ,,En we hebben niet gehoord dat het niet mocht.” Volgens D. Kempen van het Ministerie is het een verplichting. ,,Daarom stond dat in de brief.” Of de Leeuwarder weigering ook gevolgen heeft, wil Kempen niet zeggen.
Ook Heerenveen houdt geen ceremonie morgen, vanwege de vakantie en om het samen te laten vallen met de bijeenkomst van alle nieuwe inwoners op 14 november. ,,We wachten af wat minister Verdonk ervan zegt”, zegt H. van Meulen van de gemeente. ,,Iedereen moet de gelegenheid hebben om op zo’n feest te komen. Wellicht is een andere datum handig.”
De Naturalisatiedag vindt morgen wél plaats op de gemeentehuizen van Achtkarspelen, Franekeradeel en Harlingen, gemeenten waar dit jaar diverse mensen het Nederlandschap hebben gekregen. De gedachte achter de feestelijke dag is dat het verkrijgen van het Nederlanderschap iets feestelijks moet zijn. De datum, 24 augustus, valt dan ook niet toevallig samen met het ingaan van de Nederlandse Grondwet in 1815. Skarsterlân was de eerste Friese gemeente een Naturalisatiedag organiseerde, begin dit jaar. ,,Er waren toen mensen die net genaturaliseerd werden”, aldus een woordvoerster van de afdeling Burgerzaken. ,,Nu zijn er geen mensen. Als er weer personen genaturaliseerd worden, organiseren we dat weer.”
Franekeradeel beleeft morgen wel de eerste Naturalisatiedag. ,,We zijn blij dat de opkomst hoog is”, aldus B. Bonnema van de gemeente. In het westen van het land zijn gemeenten al content als een op de vier genaturaliseerde burgers op komt dagen. Omdat de mensen die morgen uitgenodigd zijn, al lang en breed hun naturalisatiepapieren opgestuurd hebben gekregen en een paspoort hebben, laten veel mensen de ceremonie links liggen. Maar niet in Franekeradeel. ,,Wij hadden vier volwassenen en zes kinderen uitgenodigd. Alleen drie kinderen kunnen niet komen. Die zijn op vakantie.” In Harlingen ligt de vermoedelijke opkomst rond 50 procent. Lautenbach: ,,Er zijn twee gezinnen genaturaliseerd. Een gezin van vier personen heeft al aangegeven te komen, het andere gezin heeft niets laten horen, maar ik hou er rekening mee dat ze komen.” De ceremonie is kort en formeel. ,,De burgemeester houdt een toespraak en ze krijgen een bewijs van Nederlanderschap. En ze krijgen een Nederlandse vlag.”
In Achtkarspelen is wel een Fries tintje toegevoegd. S. Bosma: ,,De gasten, elf in totaal, worden ontvangen met koffie en oranjekoek. In plaats van een bloemetje of een vlag geven we een mand mee met producten uit de streek.” In Sneek krijgen de genaturaliseerden een abonnement op de bibliotheek en een boek over Fryslân. Ook geen vlag. ,,Toch merken we een duidelijk toename in verkoop van Nederlandse vlaggen”, meldt E. Visser van de Dokkumer Vlaggencentrale.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties