Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Geloof & Kerkvrijdag, 23 juni 2006

‘Talent’ ingezet voor armoedefonds
Britsum - Gemeenteleden van de Gereformeerde Kerk van Britsum-Cornjum-Jelsum hebben met een talentenactie meer dan 1300 euro bij elkaar gebracht. Via het geven van massages tot het beschikbaar stellen van hun sauna vermeerderden gemeenteleden hun gekregen talent: een 2 euro muntstuk. Het geld gaat naar een eigen diaconaal fonds. De actie ’Zet je gaven in!’ begon op woensdag 8 maart, de Biddag voor gewas en arbeid. De 65 kerkgangers kregen in de kerkdienst het geldstuk ’in bruikleen’ mee naar huis. Doel: op een creatieve manier hier mee ’zaaien’ in de eigen omgeving. Daarmee werd aangesloten bij het bijbelgedeelte uit de brief van Paulus aan de Korintiërs dat iedereen verschillende gaven heeft.
De opbrengst van de talentenactie zou gaan naar een speciaal diaconaal fonds. Dit heeft de PKN-gemeente ingesteld voor de bestrijding van stille armoede in de drie dorpen onder de rook van Leeuwarden.
Twee maanden kregen de gemeenteleden de tijd om iets met hun talent te doen; velen hebben dit ook gedaan. ,,In onze gemeente zijn heel wat gaven en talenten ontdekt en ingezet’’, zegt ds. Ineke van den Beukel. ,,Het was prachtig om te zien hoe bevlogen en creatief mensen er soms mee aan de slag gingen.’’
Fotografie
Stapels enveloppen kwamen in de week voor Pinksteren terug, soms met een klein bedragje of de munt retour, maar vaak met verbazingwekkende resultaten. Iemand breidde sokken, een ander bood zich aan als oppas of deed schoonmaakwerk. Er werden door zeven mensen kaarten gemaakt en verkocht. Een gemeentelid verkocht zelfs 350 kaarten. Ze fotografeerde bloemen in haar tuin. Van haar euro’s liet ze wat negatieven afdrukken en kocht ze dubbele correspondentiekaarten. Ze verkocht haar eerste kaarten op de kerkenraad. Het bleek gouden handel, want al gauw wilden meer mensen kaarten. Haar ’talent’ van 2 euro bracht na aftrek van alle kosten 240 euro op.
Workshop
Twee andere dorpsgenoten boden een workshop ’Werken met wol’ aan. Vier avonden gingen ze met drie liefhebbers aan de slag om van schapenwol draden te leren spinnen. Het leverde naast heel wat gezellige avonden een bedrag van 60 euro op. Een ander gemeentelid naaide tasjes en vulde deze met paaseitjes, die te koop werden aangeboden. Een inzet van de gave afgestemd op de tijd van het jaar.
Er werden plantjes gestekt en verkocht, soms in opgefleurde potten, zes mensen bakten de wereld aan cakes en appeltaarten of kookten stoofpeertjes. Ook eigen hebbedingetjes gingen grif van de hand. Een ander bood z’n sauna aan om eens heerlijk tot rust te komen. Een gemeentelid die werkt als fysiotherapeut, zette haar talent in om de schouders los te masseren van gemeenteleden en andere belangstellenden.
Jong en oud deed mee aan de talentenactie. ,,Typerend voor onze gemeente’’, vertelt predikante Ineke van den Beukel. Met Pinksteren werd de opbrengst in een kerkdienst bekendgemaakt. De talenten ter waarde van een bedrag van 130 euro leverden uiteindelijk meer dan 1300 euro op. ,,Zo creatief is de Geest, omdat de liefde de hoogste gave is, de drijvende kracht achter alle initiatieven’’, zegt de predikante enthousiast. Vorig jaar werd met een kerstfair ook al een fors bedrag opgehaald voor het diaconale fonds. Diverse gemeenteleden hebben aangegeven met het inzetten van hun talenten te blijven doorgaan.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties