Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiomaandag, 27 februari 2006

Prijs voor aaisiker die het eerste ei vindt én laat liggen
Leeuwarden - Het VARA-radioprogramma Vroege Vogels heeft een prijs uitgeloofd voor de vinder van het eerste Friese kievitsei, mits deze het ei niet opraapt maar laat liggen.
Het programma maakte gisterochtend de instelling van het Gouden Kievitseitje bekend.
,,Het zoeken van eieren kan geen kwaad, zeker niet als de vinder vervolgens het nest beschermt’’, aldus samensteller Joost Huijsing van het programma. ,,Daar is niemand tegen, maar nu het met bijna alle weidevogels slecht gaat, is het echt achterhaald om de eerste eitjes als trofee mee te nemen.’’
De trofee bestaat uit een 14-karaats gouden broche of speld. Vroege Vogels is van plan bij de eerste melding de vondst samen met de vinder te controleren. Eierzoekers gedragen zich volgens het progamma ,,redelijk eerlijk’’. Voorzitter van de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten A. Osinga kon vanochtend niet worden bereikt voor een reactie.
Het hoogste rechtscollege de Raad van State in Den Haag heeft kievitseierenrapen in Fryslân verboden. De provincie heeft nu een nieuwe vergunning opgesteld. Hierin is vastgelegd dat het raapseizoen met acht dagen wordt verkort; de laatste raapdag is nu 31 maart. Ook wordt er een maximum gesteld aan het aantal te rapen eieren. Een eierzoeker mag in totaal niet meer dan vijftien eieren meenemen.
Overigens heeft de Faunabescherming bij de rechtbank al protest aangetekend tegen de vergunning. Als de rechtbank niet vandaag of morgen uitspraak doet, kunnen de Friezen vanaf woensdag (1 maart, het begin van het raapseizoen) toch weer het land in.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties