Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Geloof & Kerkmaandag, 27 februari 2006

‘Preek moet niet hart van dienst zijn’
Leeuwarden – De preek is een kerntaak voor predikanten én hun trots, maar moet niet langer het hart van de eredienst zijn. Dat schrijft ds. Coen Wessels uit Heerenveen vandaag in Trouw , het dagblad dat ieder jaar een preekwedstrijd organiseert.
De preekwedstrijd maakt volgens Wessels duidelijk ‘hoe onmogelijk de preek is’. De preek hoeft van hem niet volledig afgeschaft te worden, maar moet niet het centrum van een dienst zijn, omdat ‘de gelovige in de protestantse preek veel uitbesteedt, wat hij beter zelf kan doen’. ‘Hij zal toch zelf een verhouding moeten zoeken tot God, tot zijn geboden en liefde (…). Dat leer- en levensproces komt veel beter tot zijn recht in bijeenkomsten buiten de kerkdienst dan i de preek en daar hebben mensen het hard nodig om hun christelijke identiteit te versterken.’
Wessels deed zelf enkele jaren achtereen mee aan de preekwedstrijd van Trouw. Eén keer drong hij door tot de groep van tien finalisten, andere keren kreeg hij al voordien een afwijzing, en dat zelfs zónder een ‘mooie en troostrijke standaardzin’ over veel goede inzendingen die het werk van de jury bemoeilijkten, treurt hij.
Wessels moet enige moeite doen zijn eigen verlies te incasseren, maar moet anderzijds toegeven dat hij de mening van de jury vaak deelt. ‘Blijkbaar is het lezen van veel preken een teleurstellende ervaring. Sterker nog, het roept agressie op. En dat sluit precies aan bij mijn ervaring als luisteraar in een kerk.’ De Heerenveense predikant pleit daarom voor een andere eredienst, waarin de gelovige zelf meer verantwoordelijkheid heeft. Hij beschrijft niet hoe zo’n dienst eruit zou moeten zien.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 2


Reacties:

To whom it may concern -I think ds Coen Wessel is all wrong. Once you
take the sermon out of the church services ,the church services are done.
Sincerely, S Botma

sjuk, ontario - woensdag, 1 maart 2006


Uitleg van Gods Woord blijft toch datgene wat we nodig hebben.

smit, Dronten - dinsdag, 28 februari 2006


Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties