Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiovrijdag, 9 september 2005

Rotonde Joure niet erkend als een knelpunt
Joure – Een structurele oplossing voor het verkeersknooppunt Joure lijkt ver weg. Tot verbijstering van burgemeester Kuiper van Skarsterlân is de rotonde tussen de A6 en A7 in de nota Mobiliteit tot 2020 niet aangemerkt als een verkeersknelpunt. Ook het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) is niet te spreken over de uitwerking van de nota. In de nota staat dat zich tot 2020 in het Noorden geen enkel verkeersknelpunt bevindt. Het SNN laat in een brief aan de ministerraad weten dat er in het noorden wel degelijk verkeersknelpunten zijn. Behalve het verouderde knooppunt Joure zijn dat in elk geval de ‘haak’ rond Leeuwarden (N31), de zuidelijke ringweg van Groningen en de N33 tussen Assen en Veendam.
,,Onacceptabel”, noemt burgemeester Kuiper het ontbreken van knooppunt Joure op de lijst met knelpunten. Ruim twee maanden geleden is de gemeente Skarsterlân nog bij minister Peijs op bezoek geweest met een plan voor een structurele oplossing voor het verkeersprobleem. Daar stelde zij een startbedrag van vier miljoen euro beschikbaar voor de plannen van Skarsterlân, die alles bij elkaar een investering van zestig tot tachtig miljoen euro vergen. ,,Dat was een signaal dat ons probleem serieus wordt genomen. Dan kun je nu niet zeggen dat onze rotonde geen knelpunt is.”
Doordat het knooppunt Joure in de nota tot 2020 niet als knelpunt staat aangemerkt, wordt het erg moeilijk de benodigde rijksbijdrage voor de oplossing hiervan te verkrijgen. Ook de aanleg van de ‘haak’ om Leeuwarden zal hierdoor zeker verdere vertraging oplopen.
Ook het SNN is teleurgesteld in de uitwerking van de nota mobiliteit door minister Peijs. Volgens woordvoerder S. van Woensel heeft Peijs de verkeersproblemen in het Noorden vorig jaar nog wel erkend. ,,Raar dat ze daar dan nu op terugkomt. We begrijpen best dat de problematiek in het westen van het land van een heel andere orde is, maar dat betekent niet dat wij hier helemaal geen knelpunten hebben.”
Het SNN meldt dat het Rijk niet heeft samengewerkt met de regio bij het opstellen van de knelpuntenkaart. De noordelijke provincies vinden dat de ministerverkeerde rekenmethodes hanteert. Ook niet-autosnelwegen die een belangrijke functie hebben in de doorstroming van het verkeer moeten volgens het SNN in de berekeningen worden meegenomen.
Het lobbytraject om minister Peijs op andere gedachten te brengen en steun te zoeken bij de Tweede Kamer is gisteren al ingezet. Tijdens een bijpraatbijeenkomst in Den Haag met twintig Kamerleden hebben de Friese gedeputeerden Bijman en Baas en SNN-voorzitter Ter Beek hun ongenoegen geuit. Woensdag zullen de drie noordelijke Commissarissen van de Koningin hetzelfde doen tijdens een bestuurlijk overleg met het kabinet.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties