Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiovrijdag, 9 september 2005

‘Alleen red je het niet in het leven’
Marscha van der Vlies
Leeuwarden – Elke twee weken op donderdagavond bowlen, zaterdag dansen, badminton op de dinsdagavond. Een druk programma, maar nog maar een fractie van de weekactiviteiten die Martin Postma (58) uit Leeuwarden tot enkele jaren geleden bij Spelend Sporten deed. ,,De directeur van Spelend Sporten werd hij wel genoemd”, zegt zijn moeder Geertje Postma-Van der Velde (84). ,,Hij wordt nu wat ouder, dus doet het iets rustiger aan.” Dansen bij Omar Smids is het hoogtepunt van zijn week.
Martin is een van de vele gehandicapten uit Leeuwarden en omgeving die wekelijks veel plezier beleven aan de sportavonden van Spelend Sporten. Morgen viert de club haar dertigjarig bestaan met een feest in sporthal Kalverdijkje. Momenteel heeft de club 270 leden.
Sieb Sevenster was twintig jaar lang voorzitter van Spelend Sporten. Hij overleed twee jaar geleden. ,,Ik krijg zo vaak te horen hoe mensen hem nog steeds missen”, zegt zijn vrouw Janny Sevenster (75). ,,Mensen vonden hem heel innemend. Hij had een gave goed met mensen om te gaan”, vertelt zijn vrouw.
Sevenster is niet de oprichter geweest van de vereniging, maar bepaalde wel jarenlang het gezicht van de club. ,,Ik kom Martin nog wel eens tegen in de slager. Hij heeft het gelijk over mijn man.”
Toen Sevenster stopte met zijn zaak – hij had een fabriek (een familiebedrijf) in bakkerijgrondstoffen als emulgatoren en aroma’s – vroeg een buurvrouw de Leeuwarder voorzitter te worden. ,,Onze dochter Anneke is ook gehandicapt. Hij wilde eerst niet, maar ik zei: nou, moet je eens luisteren. Je hebt de zaak verkocht en je hebt geen hobby. Je weet precies wat die mensen nodig hebben. Ja, ik heb hem een beetje in de goede richting geduwd”, zegt zijn vrouw met bescheidenheid.
Want als Sevenster iets deed, dan ging hij daar helemaal voor. Er waren twee activiteiten toen hij begon. Al snel werden het er achttien. Overdag deed hij het papierwerk en bezocht hij de bedrijven en mensen die de club sponsorden. ,,’s Avonds was hij altijd bij de activiteiten. Hij vond dat hij er moest zijn om eventuele problemen te sussen; mensen konden altijd bij hem terecht. Bovendien genoot hij van de mensen. De ouders waren vaak verbaasd wat hun kinderen bleken te kunnen. Mijn man respecteerde iedereen, keek op niemand neer en wist dat je het alleen in het leven niet redt. Iedereen heeft anderen nodig en vanuit dat idee zette hij zich in.”
Bianca Aris uit Leeuwarden is nu zo’n anderhalf jaar voorzitter. Met vijftig vrijwilligers regelt ze wekelijks twaalf activiteiten. ,,Dat gaat heel goed. Alleen is het lastig vrijwilligers te vinden. Daarbij haken leden steeds meer af, omdat ze het zelf ook drukker krijgen. Steeds vaker wonen ze zelfstandig en vervoer regelen gaat niet altijd even makkelijk.” Zaterdag is het in ieder geval feest. Burgemeester Dales opent het festijn.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties