Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Regiowoensdag, 15 december 2004

Bartele Kok uit Leeuwarden noemt zichzelf een positieve christen
Man met groot vertrouwen 100
MARSCHA VAN DER VLIES
Leeuwarden – Swettehiem is voor ,,ouwe lui”, maar wellicht komt het er toch ooit nog wel van voor Bartele Kok, die vandaag honderd wordt, en zijn vriendin Gre Hettema (87). Niet dat ze de indruk maken hun lat-relatie zat te zijn, maar uit alles blijkt dat ze zoveel warmte en liefde voor elkaar voelen. Dan wil je wel samen zijn.
,,Wat ís het een grijze dag”, zegt Gre, zittend op de velours bank op de zevende etage van haar flat aan de De Fennen in Leeuwarden. De nevel hangt over Bilgaard. Wat voor weer het ook is, het lijkt Bartele Kok niet te deren. Hij is de rust zelve. Zijn lange, dunne benen heeft hij soepel over elkaar geslagen. De blauwe stropdas zit voor. Met een heldere blik in zijn ogen kijkt hij de vragensteller aan, bereid om overal antwoord op te geven. Af en toe laat zijn gehoor hem in de steek. Hij is gewend aan de liefdevolle stem van Gre die de vraag soms even ‘vertaalt’.
Ook Kok krijgt dé vraag die iedereen aan een honderdjarige wil stellen. Hoe krijg je het voor elkaar? ,,Gewoon ademen”, luidt het antwoord direct. ,,Gezond eten en geniet van dingen: drie sigaretten per dag en een beerenburgje gaat er ook nog wel in. Alles met mate.” ,,Je bent natuurlijk altijd wel een erg natuurmens geweest”, vult Gre Hettema aan. Kok viste, zocht kievitseieren en deed tot zijn 96ste aan nazorg voor de eieren van de weidevogels. Sportief was hij ook. Tot zijn 94ste jaar deed de geboren Lemster aan volleybal.
De immense rust van Kok komt van boven, zegt hij doelend op God. ,,Vanaf mijn jonge jaren heb ik het gevoel geleid te worden. Ik heb in mijn leven altijd een engel bij me gehad. Nooit heb ik me ergens druk over gemaakt. Ik leef bij de dag en maak nooit plannen. Op momenten dat ik een besluit moest nemen, voelde ik welke kant ik op moest gaan. Ik ben een mens met een groot vertrouwen. Ik ben een positieve christen.”
Kok werd op zijn dertiende leerling-kleermaker in Lemmer tot een man uit Dokkum hem vroeg bij hem te komen werken. In Dokkum had hij eenmaal een ontmoeting met Maaike Damsma. Toen Kok zich later in Leeuwarden als kleermaker vestigde, kwam hij de Leeuwardense opnieuw tegen toen ze allebei op een zondagmorgen de Noorderkerk uitliepen. ,,Ik ben met haar wezen koffiedrinken en nooit zijn we meer bij elkaar weggeweest.” ,,Prachtig hè”, zegt Gre met een glans in haar ogen. Ze vertelt zes jaar alleen te zijn geweest nadat haar man is overleden. Ze is zo blij met Bartele.
In de oorlog, toen Bartele Kok zijn eigen kleermakerij in de Kwartelstraat had, fungeerde hij als leider van een groep van de verzetsbeweging. Zijn huis diende als uitvalsbasis voor ondergrondse acties en schuilplaats tegen razzia’s. ,,Mijn overbuurman was een NSB’er, maar hij was een goeie. Hij waarschuwde me wel als de Duitsers weer flink gingen controleren. Ik ben uiteindelijk verraden door mijn eigen knecht. Ik ben opgepakt en moest me de volgende dag melden in Amersfoort. Geen moment van angst heb ik gevoeld. Ik kwam daar, kreeg een stempel en mocht weer gaan. Dat heb ik nooit begrepen.”
Eén van de moeilijkste momenten in zijn leven was misschien wel het vertrek van zijn oudste dochter Ekkie naar Canada. ,,We zijn naar Rotterdam gereden. We hebben ze uitgezwaaid. Ja, dat was het dan. Niet weten of je elkaar ooit nog terugziet.”
Dat is gelukkig wel gebeurd. Zeven jaar geleden voor het laatst. Enkele jaren eerder overleed zijn vrouw. Dat viel hem zwaar. Met zijn auto zocht hij veel vrienden op. En zo kwam het dat hij via een gezamenlijke vriendin van het bestaan van Gre afwist. ,,Met die vriendin deed ik ook wel gezellige dingen. Maar met Gre is het meer dan alleen kennis”, zegt Bartele terwijl Gre hem stralend aankijkt. Ze krijgt zelfs een kleur op haar wangen.
,,Ik belde haar vaak op, maar ze was nooit thuis.” Op een dag beantwoordde Gre wel de telefoon. ,,We zijn een eindje gaan rijden. Naar Holwerd. En later naar Dokkum. Is dat niet prachtig”, zegt Gre.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties