Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Regiowoensdag, 15 december 2004

Burgemeester heeft hoop voor vaarroute Drachten na nieuw rapport
‘Diepere vaarweg kan nu’

Drachten – De tijd is rijp om de vaarweg tussen Drachten en het Prinses Margrietkanaal uit te diepen en te verbreden. De provincie Fryslân moet de eerdere plannen om dit te doen uit de ijskast halen. Dat zegt burgemeester Van der Zaag van de gemeente Smallingerland.

Burgemeester Van der Zaag doet zijn uitspraak naar aanleiding van het rapport Economisch belang van de Nederlandse binnenhavens .
In dit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens, dat volgende week verschijnt, heeft Van der Zaag al gelezen dat Drachten flink kan profiteren van de groei van het transport over water. Van der Zaag: ,,De provincie heeft in 2000 aangegeven de opwaardering van de vaarweg voorlopig geen prioriteit te geven, tenzij er nieuwe argumenten komen. Die argumenten zijn er nu.” Volgens de provincie zou het uitdiepen en verbreden van de vaarweg financieel niet uitkunnen.
Volgens de burgemeester blijkt uit het rapport onder meer dat het Distivaartproject, waarbij brouwers hun dranken via het water naar onder meer Drachten brengen, een groot succes is. ,,Er hoeven wekelijks 27 vrachtwagens minder de weg op. De transport- en logistieksector is sowieso bezig om zoveel mogelijk over te schakelen op vervoer over water.”
Tot nu kunnen de schepen die naar Drachten willen nog probleemloos over de huidige vaarroute, bovenlangs natuurgebied De Alde Feanen, maar als het aanbod van goederen groter wordt, gaat het vrij snel wringen, aldus Van der Zaag. ,,Ook de recreatievaart gaat alleen maar toenemen, dus we krijgen sowieso problemen tussen beroeps- en pleziervaart. Nu hebben we er nog geen last van, maar ik wil ook niet dat Drachten niet kan meeprofiteren van de ontwikkelingen in de binnenvaart, omdat er geen goede verbinding is. Ik hoop dus dat het boek bij de provincie snel weer open gaat.”
De raadscommissie in de gemeente Smallingerland praat volgende week dinsdag over het rapport, dat maandag in Den Haag wordt gepresenteerd.

Vervoerplan

Verantwoordelijk gedeputeerde Baas laat via zijn woordvoerder weten dat hij het goed vindt dat Van der Zaag zijn zaak bepleit. ,,Maar we laten voorlopig niet weten wat we ervan vinden”, aldus woordvoerder S. Terpstra. ,,Hij krijgt geen toezegging, maar ook geen afwijzing.”
De discussie over de toekomst van deze en andere vaarwegen wordt meegenomen in de aanloop naar het nieuwe Provinciaal Verkeers- en Vervoerplan (PVVP), zegt Terpstra. ,,Daarin leggen we onze visie neer op wat er met de vaarwegen moet gebeuren. Er komt in die procedure ook een inspraakronde.” Het nieuwe PVVP moet eind volgend jaar worden vastgesteld.

25 Jaar

De verbreding en uitdieping van de vaarweg bij Drachten staat al bijna 25 jaar op de politieke agenda. Vorig jaar nog kreeg Smallingerland 2,5 miljoen euro van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voor de aanleg van een insteekhaven. Met de insteekhaven werd het huidige industrieterrein met ruim tien hectare uitgebreid. De aanleg van de insteekhaven beschouwde de gemeente Smallingerland als een aanzet voor de uitdieping en verbreding van de vaarweg.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties