Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiowoensdag, 25 augustus 2004

Provincie verzacht pijn Heerenveen
‘Megapark’ in kleine kavels in de uitverkoop

Heerenveen – Het braakliggende Internationaal Bedrijventerrein Friesland (IBF) bij Heerenveen wordt in kleine kavels verkocht om een dreigend faillissement af te wenden. De aanleg van bedrijvenpark Klaverblad Noord-Oost wordt tegelijk uitgesteld tot 2018. De provincie stelt de gemeente daarvoor schadeloos met een goedkope lening van 22 miljoen euro. Tevens trekt Fryslân zich terug uit de CV/BV IBF.

Over die oplossing van het IBF-debacle zijn Gedeputeerde Staten en het college van B en W van Heerenveen het eens geworden.
Door het voorlopig ‘uit de markt nemen’ van Klaverblad Noord-Oost denkt de provincie protesten van andere Friese gemeenten te ondervangen. Die vreesden voor een overaanbod van bedrijfsgrond in Fryslân wanneer het mislukte IBF (‘megapark’) ineens in gewone kavels verknipt op de markt zou komen. Het terrein ligt pal naast de kruising van de A32 en de A7, ten zuidoosten van het klaverblad. Het gebied wordt nu bestemd voor bedrijven in de sectoren ‘modern gemengd’ en ‘transport en logistiek’.
Het IBF werd in de jaren negentig door de provincie en de gemeente Heerenveen gezamenlijk ontwikkeld om grote, internationale bedrijven naar Fryslân te lokken. Het terrein zou op den duur 240 ha gaan beslaan, en worden uitgegeven in kavels van minimaal 10 ha. In 1998 lukte het voor het eerst een ‘grote vis’ binnen te halen: SCI bouwde een computerassemblagefabriek op het IBF. Dat bedrijf is inmiddels weer vertrokken, de fabriek staat leeg. De rest van het IBF ligt braak.
De provincie en de gemeente zijn samen eigenaar van het IBF; ze besturen het via de constructie van een CV/BV. Voor de aanleg van het park heeft Fryslân Europese subsidies ontvangen. Volgens gedeputeerde Ploeg (CDA, financiën) hoeven die niet te worden terugbetaald wanneer de opheffing van het IBF plaatsvindt na 1 januari 2006.
De provincie, voor 80 procent aandeelhouder van het IBF, stuurt al enkele jaren aan op ‘verknippen’ van het megapark. De gemeente Heerenveen was daar aanvankelijk fel tegen, onder meer omdat het in de jaren negentig een zware strijd heeft moeten leveren met omwonenden om het IBF van de grond te krijgen. Bovendien zou uitverkoop van het IBF een bedreiging zijn voor het nog aan te leggen bedrijventerrein ten noordoosten van het klaverblad A32/A7; de grond daarvoor is al door de gemeente aangekocht. De provincie lost dit probleem nu op met een lening van 22 miljoen, dat is het bedrag dat Heerenveen in de nieuwe grond heeft gestoken. Om nieuw protest van omwonenden te voorkomen, blijft de bufferzone van 250 meter rond het IBF-gebied gehandhaafd.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties