Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportwoensdag, 25 augustus 2004

Bart Helmholt, Hannes Scherjon, Antke van der Wal en Jacob Scherjon zijn eindoverwinnaars
Schievink wint laatste klassementswedstrijd
Grijpskerk – Woensdag de Fryslân Cup in IJlst, zaterdag de Nederlandse kampioenschappen in It Heidenskip en de week daarop de nachtljepperij in Winsum. Nog drie wedstrijden en dan zit het fierljepseizoen er weer op. Allen tellen ze niet mee voor het klassement. De wedstrijd in Grijpskerk van dinsdagavond was daarvoor de laatste die meetelde. Fries kampioen Henk Schievink schreef die op zijn naam, maar Bart Helmholt, Hannes Scherjon, Antke van der Wal en Jacob Scherjon werden in hun categorieën na afloop gekroond tot eindwinnaars van het algemeen klassement.
GERARD BOS
De eindzege in het seniorenklassement ging terecht naar Helmholt. De Burgumer sprong van het begin van het seizoen tot het einde in het leidersshirt en cijfers liegen nooit: Helmholt was op basis van de zeven beste afstanden de meest verre en de meest constante ljepper bij de senioren.
Schievink is meer de man van de dagsuccessen. Dat bewees hij anderhalve week geleden door de Friese titel te winnen en dinsdag pakte hij een dagtitel door een mooie 18.12 meter neer te zetten. Het was de twaalfde achttien meter-notering van dit seizoen, dat desondanks als zeer matig de boeken in zal gaan. De afstanden die vooral de topklassers dit jaar neerzetten, bleven vaak beneden de verwachtingen.
Dat Schievink zaterdag een grote kanshebber is voor de nationale titel, bleek uit de vorm die hij in Grijpskerk ten toon spreidde. In de wedstrijd ljepte hij achtereenvolgens 17.99, 17.70 en de winnende 18.12; een imposant rijtje afstanden. De Burgumer bleef daarmee Rients van der Wal (It Heidenskip) voor, hoewel die met een verste afstand van 17.92 ook liet zien bij de favorieten te horen.
Schievink probeerde zich dinsdag handig in de rol van underdog te manoeuvreren, hoewel hij erkende eigenlijk niet onder een favorietenrol uit te kunnen. ,,En dat is fansels wol tsjinstridich”, beseft hij. ,,Mar as ik mysels as in kânshawwer besjoch, dan wit ik fan mysels wol dat it neat wurdt. Ik wol gjin druk ha.” Toch zit hij na zijn Friese titel lekker in zijn vel. ,,It is belangryk om inerlike ręst te finen. Dat haw ik dien”, zei hij met een dikke knipoog.
Hannes Scherjon sprong in Grijpskerk bij de junioren ook een imposant rijtje afstanden bij elkaar. De Noardburgumer was al zeker van de zege in het klassement en greep de dagtitel dankzij 17.81. Ook hij wilde niet als grote favoriet voor de NK de boeken in. ,,Dat is Jaco de Groot”, verwees Scherjon naar de beste junior uit het Hollandse kamp. Blij was hij wel met de eindzege. ,,It klassemint is geandewei it jier belangryk wurden foar my. Earst wie dat net sa, doe gie it my mear om deititels.” Daarvan won hij er twaalf (op 21 wedstrijden).

Meer concurrentie

Antke van der Wal heerste jarenlang bij de dames en wilde voor dit seizoen meer concurrentie. Die kreeg ze met Sjoukje Tjalma, Jantina de Vreeze en recentelijk Ineke Prins. Geen van hen kon echter Van der Wal van een verdiende eindzege in het klassement afhouden. Ze gaf dat extra glans door dinsdag met 13.95 de dagtitel te grijpen.
Dat deed Jacob Scherjon bij de jongens met 14.95. In de wedstrijd kwam hij tot 14.73, waardoor Albert Pieter Sikkema 16.21 moest springen om hem van de eindzege in het klassement af te houden. Dat lukte hem bij lange na niet.
De meest spannende strijd voor deelname aan de NK voltrok zich bij de senioren. A-klassers Marten Groenhof en Klaas Spriensma en topklassers Egon van Kammen, Mark van Houten en Ale Hoekstra waren met z’n vijven in de een strijd verwikkeld om de laatste twee plaatsen bij de beste acht senioren. Groenhof, Van Kammen en Van Houten zaten na veel rekenwerk uiteindelijk aan de verkeerde kant van de score, Hoekstra en Spriensma aan de goede.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties